Αν διαβάσει κανείς το άρθρο του in.gr σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπουργού μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάτι κινείται στο χώρο των μεταφορών: νυχτερινή λειτουργία, κλιματισμός, λεωφορειολωρίδες, συστήματα τηλεματικής για online ενημέρωση όσων περιμένουν στις στάσεις, ενιαία κάρτα απεριορίστων, επεκτάσεις δικτύων… Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες παραλείψεις (τα ποδήλατα, ας πούμε), αλλά θα μπορούσε κανείς να νομίσει ότι μιλάμε για μέτρα που φέρνουν κάποια πρόοδο, και σύμφωνα με τον υπουργό «αναμένεται να διευκολύνουν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους ενώ ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές ανάγκες της εποχής».
Μια προσεκτικότερη ματιά στα δημοσιεύματα του υπόλοιπου τύπου, δίνει μια καλύτερη εικόνα των προτεραιοτήτων. Η Αλεξάνδρα Κασσίμη στην Καθημερινή και η Μαρία Μόσχου στην Ημερησία, οι οποίες προφανώς πήγαν στη συνέντευξη τύπου, σε αντίθεση με τον ανώνυμο συντάκτη του in.gr που αρκέστηκε σε άλλες πηγές, μας ενημερώνουν:
34 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το νέο «έξυπνο» σύστημα αντιμετώπισης των λαθρεπιβατών (με φάνκι «ήχος και φως» για τους παραβάτες), 26 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το σύστημα τηλεματικής, δύο ώρες παρατείνονται τα παρασκευοσάββατα τα δρομολόγια ΗΣΑΠ και μετρό, έξι χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων προστίθενται στις υπάρχουσες, το 2017 (!) φτάνει ο ΗΣΑΠ στον Άγιο Στέφανο, μόνο 5% προβλέπεται να αυξηθούν οι επιβάτες των ΜΜΜ κατά το 2007, περιοριστικά μέτρα για τα ΙΧ δεν πρόκειται να ληφθούν στο κέντρο της Αθήνας (τουλάχιστον όχι μόνο από το υπουργείο μεταφορών – έχει και το υπεχωδε αρμοδιότητα) και, last but not least, 7% αυξήσεις στα εισιτήρια από την αρχή του 2008.
Τα «μέτρα» του υπουργείου μεταφορών, λοιπόν, δεν αποσκοπούν στην αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και την αποθάρρυνση του ΙΧ στην υπερκορεσμένη Αθήνα των 100.000+ νέων ΙΧ ετησίως, αλλά στο αντίθετο. Σ’ αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση έχει συμμάχους στην αγορά του πετρελαίου, στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία των εισαγωγών, στις τράπεζες και τα αυτοκινητοδάνειά τους, και στον τύπο, φυσικά, που έχει λόγους να υποστηρίζει αυτά τα συμφέροντα.
Γιατί να μην εφαρμοστεί και στον προαστιακό το πιλοτικό ωράριο?
Ναι στην 24ωρη λειτουργία όλων των μέσων σταθερής τροχιάς(εκτός 2-3 ημερών για συντήρηση)
Ναι σε προσλήψεις προσωπικού η’ έστω σε πληρωμή υπερωριών.
Για την μαγική εικόνα του προαστιακού γραφω στο:
επιβατης προαστιακου
Αγαπητέ Ακάλυπτε, έχεις φυσικά δίκιο ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να καλύπτονται και τη νύχτα όλες οι περιοχές που τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλύπτουν την ημέρα. Η χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς είναι κλειδί και κατά τη δική μου γνώμη. Μπράβο για τη δουλειά που κάνεις στο μπλογκ, είναι σημαντικό να καταγράφεται έστω έτσι η πραγματική συνθήκη.