Για τις φυλακές

Ένα ολιγόλογο δελτίο τύπου του υπουργείου δικαιοσύνης μάς ενημερώνει για την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού δικαιοσύνης με τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών. Οι υπουργοί συμφώνησαν πάνω σ’ ένα «φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα» ανέγερσης δικαστικών μεγάρων και φυλακών συγχρηματοδοτούμενο από το δημόσιο και από πρόθυμους ιδιώτες με τη μορφή ΣΔΙΤ. Φανταζόμαστε, αν και δεν ανακοινώνεται ρητώς, ότι η επένδυση του ιδιώτη στην ανέγερση της φυλακής θα αποσβεστεί με την παραχώρηση σε αυτόν της διοίκησης και λειτουργίας της με τη δέουσα αμοιβή.

Η ιδιωτικοποίηση των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν είναι μια νέα τάση: ήδη από τη δεκαετία του ’80 οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν αυτόν το δρόμο και σήμερα το 7% των κρατουμένων στις ΗΠΑ ζουν σε ιδιωτικές φυλακές. Το ίδιο ισχύει και για το 10% των κρατουμένων στη Βρετανία και για το 17% των κρατουμένων στην Αυστραλία (βλ. σχετικό άρθρο στον Economist).

Εύκολα μπορεί κανείς να κάνει ορισμένες σκέψεις για τα στραβά αυτής της προοπτικής. Δε θα πούμε πολλά αυτή τη στιγμή. Θα παραπέμψουμε για λόγους συντομίας σε αυτό το άρθρο του Guardian για τη βρετανική εμπειρία, σε αυτή την άποψη που δημοσιεύεται στις σελίδες του nolo.com, και, φυσικά, στην αντίθετη συντηρητική έως αντιδραστική άποψη όπως διατυπώνεται εδώ.

Το ζήτημα της σωφρονιστικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρό. Θα επανέλθουμε όμως κάποια άλλη στιγμή για να εξηγήσουμε τους λόγους.

Κλείνουμε για τώρα με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός δικαιοσύνης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (11/11/2007):

«* Τι σημαίνει για σας η λέξη φυλακή; Τι θα κάνετε με τα πολλά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος;

 

Για μας η ανατροπή, η αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος, αποτελεί προτεραιότητα και κοινωνική πρόκληση. Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αντιμετωπίσει κατά τρόπο ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό το πρόβλημα αυτό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή και λειτουργία σειράς νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η συσσώρευση κρατουμένων στα κελιά, υπό απαράδεκτες κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες. Πιστεύω, ότι τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, θα έχουμε αποτελέσματα». …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s