Νέα κυβέρνηση, μόνη, ψάχνει…

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε σήμερα την στήριξή του στην αυριανή απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν την πράξη του αυτή ως ιστορική – δεν πρόκειται, όμως, για κάτι τέτοιο.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος από τη στιγμή τουλάχιστον της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ φαίνεται να κατανοεί τις αιτίες του προβλήματος της διαρθρωτικής ανεργίας, αποδίδοντάς το στις στρεβλώσεις που προκαλεί το αλλοπρόσαλλο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Φιλοδοξεί, επίσης, όπως έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν, ο ΣΕΒ «… να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός δημιουργικά συναινετικού κλίματος – όχι με αόριστα λόγια και υποσχέσεις πράξεων, αλλά με σημαντικά βήματα που θα έχουν ισχυρή σημειολογία. Βήματα που θα χρησιμεύσουν ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Βήματα που θα καθιερώσουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς για το κοινωνικό σύνολο». Εξέφρασε, καθήμενος μάλιστα απέναντι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, την άποψη ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα. Και επιδιώκει σταθερά τη σύγκλιση των εργοδοτικών οργανώσεων, ίσως μελλοντικά σε κάποιο ενιαίο σχήμα, χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία του.

Σήμερα, βέβαια, δεν υιοθέτησε τα αιτήματα των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, πόσω μάλλον τα πιο προωθημένα εργατικά αιτήματα που προβάλλονται από πιο ριζοσπαστικές πλευρές. Ούτε αναγνώρισε την ύπαρξη μιας στρατιάς επισφαλώς εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, από τους πιο αρνητικά προβεβλημένους μέχρι αυτούς που γιγαντώθηκαν προσφάτως ακριβώς στη βάση της σκληρής, πρόσκαιρης και ανασφαλούς εργασίας. Ούτε μας είπε σήμερα τι ακριβώς οραματίζεται για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Πράγμα που ο ΣΕΒ έκανε πρόσφατα στη Βουλή

Γι’ αυτό, η σημερινή κίνηση του προέδρου του ΣΕΒ δεν είναι επαναστατική. Είναι μια υπόμνηση στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να αγνοεί την κοινωνική δυναμική. Κι ίσως, ακόμη, να έχει έτσι επιτύχει την εκτέλεση, στα τρία μέτρα, της κυβερνητικής ταχυδακτυλουργίας του διαλόγου χωρίς διαλεγόμενους.

Advertisements

One thought on “Νέα κυβέρνηση, μόνη, ψάχνει…

  1. Επί ημερών του, βέβαια, στη ΔΕΛΤΑ (σήμερα Vivartia), ούτε συνδικαλισμός επιτρέπονταν, ούτε απεργίες κλπ.
    Ας μας πει σήμερα ο κ. Δ., τι σόι στήριξη στα εργατικά αιτήματα εννοεί, τη στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζόμενων αδυνατεί να απεργήσει, όχι για να μη χάσει το ημερομίσθιο, αλλά για να μη χάσει τη θέση εργασίας του.
    Εξυπνάδες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s