Κάποιο Νάκο έχει η φάβα…

Δύο ανακοινώσεις έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου του υπουργείου εσωτερικών της Ελλάδας μ’ αφορμή την «παγκόσμια ημέρα του μετανάστη». Η πρώτη είναι μια δήλωση 171 λέξεων με την υπογραφή του υφυπουργού εσωτερικών, από την οποία δεν μαθαίνουμε τίποτα το σημαντικό.

Τι μπορεί να σκέφτηκε ο συντάκτης της δήλωσης, πριν πιάσει το μολύβι ή το πληκτρολόγιο στο χέρι;

α. Ξεκινώ μ’ ένα αριστερό άνοιγμα περί ανοιχτής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας και χρήσιμων μεταναστών. Μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί να με κατηγορήσει γι’ αυτό.

β. Περιγράφω την υπάρχουσα κατάσταση ως υποδειγματική, υποβαθμίζοντας τις σκοτεινές πλευρές του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Αγνοώ ακόμη και την τρέχουσα ειδησεογραφία, με καραβιές λαθρομεταναστών που πέφτουν σε ξέρες, Πακιστανούς εργάτες που δέχονται οργανωμένες επιθέσεις από ακραίες ομάδες και οικογένειες Ινδών που φιλοξενούνται εργαζόμενοι ανασφαλίστως στην εξοχική οικία του υπουργού απασχόλησης.

γ. Υμνώ το έργο της κυβέρνησής μου, χωρίς να εκτιμώ τα αποτελέσματά του, χωρίς έστω να καταγράφω ειλικρινά το βαθμό εφαρμογής των δικών μου νομοθετικών πρωτοβουλιών. Συγχέω εσκεμμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος με δικαιώματα και υποχρεώσεις, με τη διεθνή κοινότητα. Προκρίνω φυσικά και την κοινοτοπία ότι η πολιτική υλοποιείται με δράσεις και πρωτοβουλίες.

δ. Κλείνω με μια αισιόδοξη νότα, κατάλληλη για «παγκόσμιες ημέρες».

Δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με τη δήλωση του υφυπουργού εσωτερικών. Εξάλλου, η δήλωση του υπουργού εσωτερικών που εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα, έχει σαφώς περισσότερη ουσία, εγείρει σοβαρότερα ζητήματα και μπορεί να της ασκηθεί πολύ σοβαρότερη κριτική. Επ’ αυτού θα επανέλθουμε σύντομα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s