«Όπου ακούτε -όπουλος, μακριά!»

Σε μια post-βρώμικο ’89 παρλάτα του, ο Τζίμης Πανούσης συμβούλευε το κοινό του: «Όπου ακούτε -όπουλος, μακριά». Είχε βέβαια τότε στο στόχαστρο τον συμπαθή κατά τ’ άλλα Νίκο Κωνσταντόπουλο της εποχής του ειδικού δικαστηρίου. Σήμερα, με την επικαιρότητα να μονοπωλείται από μια υπόθεση που συμμετέχουν άλλοι -όπουλοι, εγώ λέω να ακολουθήσω τη συμβουλή του Τζίμη και ν’ ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Δε μπορεί φυσικά να έχει διαφύγει από την προσοχή των αναγνωστών των εφημερίδων και των τηλεθεατών η διαφημιστική καμπάνια του Marfin Investment Group, όπου το ακρώνυμο MIG επανορίζεται ως προερχόμενο από την φράση Made in Greece. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες που δεν γνωρίζω, καθώς ούτε οικονομολόγος είμαι, ούτε στον χρηματιστηριακό κλάδο εργάζομαι για να ξέρω τίποτα περισσότερο απ’ όσα γράφουν οι εφημερίδες.

Συνάντησα, όμως, στο έγκυρο για το είδος του αμερικανικό περιοδικό Business Week, ένα άρθρο που ασχολείται με τις διεθνείς δραστηριότητες των επενδυτικών ταμείων που ανήκουν σε έξι μικρές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες πέριξ του Περσικού Κόλπου. Πρόκειται για τα ταμεία των Άμπου Ντάμπι, Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν και Ντουμπάι. Όλα μαζί, μας πληροφορεί το άρθρο, έχουν εκτιμώμενη αξία 1,67 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα εξ αυτών, διοικείται από τον Soud Ba’alawy, τον οποίον παρουσιάζει το αμερικανικό περιοδικό και ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της MIG.

Απ’ ό,τι προκύπτει από το άρθρο του Business Week, το «sovereign investment fund» του Ντουμπάι δεν είναι το μεγαλύτερο ψάρι του είδους του στην περιοχή που ενδημεί, και η λέξη «Ελλάδα» δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στα διάφορα παραδείγματα επενδυτικών κινήσεων που πραγματοποιούν τα εν λόγω σχήματα. Αυτό που μένει από το άρθρο, αν δούμε τα πράγματα από την οπτική του κυρίαρχου του οικονομικού παιχνιδιού, είναι ένας φόβος ενώπιον του νέου αντιπάλου και μια προσπάθεια υποτίμησής του. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να το διαβάσει κανείς από ελληνική σκοπιά, παράλληλα με τα δημοσιευόμενα στον ελληνικό τύπο για τη δραστηριότητα της MIG στην Ελλάδα.

Advertisements

One thought on “«Όπου ακούτε -όπουλος, μακριά!»

  1. Παράθεμα: Ο κομιστής, ο Άραβας, ο υπουργός κι ο δάσκαλός τους « Η Χελώνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s