Starbucks στην Ακρόπολη

Όπως ενημερωθήκαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο πολιτισμού επιθυμεί τη χρήση του πρώην μουσείου ακροπόλεως, πάνω στον βράχο, ως εκθεσιακού χώρου, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου, καφετέριας κλπ. Αν και είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι το νέο μουσείο φτιάχτηκε ακριβώς για να αποσυμφορήσει τον βράχο από αυτές τις παράπλευρες δραστηριότητες και να «καθαρίσει» κατά κάποιον τρόπο τον αρχαιολογικό χώρο, καταλαβαίνουμε ότι και το ίδιο το κτήριο του παλιού μουσείου έχει μια ιστορική αξία. Τα όρια όμως θα πρέπει να τεθούν. Οι αντιδράσεις που καταγράφονται στον τύπο είναι κάπως ενθαρρυντικές για την κατάληξη των πραγμάτων. Αν και σ’ άλλες όμορες περιπτώσεις, τα δημοσιογραφικά σχόλια δεν αρκούν για ν’ αντιμετωπίσουν τα μικροεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκείνο που πρέπει να αναγνωρίσουμε στις κυβερνήσεις της νέας δημοκρατίας είναι η ενότητα ως προς την αισθητική και η συνέχεια της διοίκησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, προηγούμενος υπουργός πολιτισμού δήλωνε, σε σχέση με την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο: «γιατί να μην υπάρχουν στα αεροδρόμια, στα μεγάλα shopping centers ή στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πωλητήρια με αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, από αυτά που βρίσκει κανείς στην Πλάκα;»

Οπότε, σκέφτομαι: Μήπως τρέφω αυταπάτες;

Advertisements

6 thoughts on “Starbucks στην Ακρόπολη

 1. Παλαιότερα είχα διαβάσει για τον τρόπο που παιζόντουσαν οι αρχαίες τραγωδίες.
  Θυμάμαι ότι το κοινό της εποχής επήγαινε στα αμφιθέατρα έχοντας μαζί του τροφή και υγρά για να ανταπεξέλθει της μεγάλης διάρκειας των έργων ( τριλογίες) και των καιρικών συνθηκών ( ημερήσιες παραστάσεις ).
  Σήμερα, κάποιος που ανεβαίνει στον βράχο μήνα Αύγουστο,δε νομίζεις πως έχει την ανάγκη να ξαποστάσει,να συγκεντρωθεί,να στοχαστεί κλπ και μετά να συνεχίσει την περιήγησή του.
  Πως να παραμείνεις 5 ώρες ( μικρό διάστημα για μια Ακρόπολη )πάνω στον καυτό βράχο χωρίς ένα δροσερό διάλλειμα.

 2. Η αντίρρησή μου δεν αφορά την ανάγκη ξεκούρασης του επισκέπτη (άλλοι θα τον ονόμαζαν και προσκυνητή). Αφορά την αντίληψη του υπουργείου πολιτισμού, το οποίο φαίνεται να θέλει την «εμπορική», ας πούμε, χρήση των χώρων που εποπτεύει.

  Όσον αφορά την ανάγκη ξεκούρασης, αφ’ ενός, μεν, ο συνήθης επισκέπτης της Ακρόπολης δεν κάθεται πέντε ώρες εκεί. Αφ’ ετέρου, όσοι προσκυνητές καλώς κάθονται, μπορούν κάλλιστα ν’ αγοράσουν νεράκι ή αναψυκτικό από την καντίνα της εισόδου και να καθίσουν σ’ έναν σκιερό χώρο όταν χρειαστεί, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα (στα σκαλιά του μουσείου, ακριβώς).

  Γνωρίζω πως η σύγχρονη αντίληψη για τα μουσεία θέλει χώρους καφετέριας κλπ. (πέρνα μια βόλτα Κυριακή απόγευμα από το νέο μουσείο Μπενάκη να δεις τι γίνεται). Ήλπιζα πως η Ακρόπολη των Αθηνών θα γλιτώσει από την επέλαση των τραπεζοκαθισμάτων απ’ την οποία υποφέρει η υπόλοιπη πόλη.

 3. Να επιμείνεις κιόλας αν θέλεις, δε με πειράζει 🙂 Είμαι φίλος της υγιούς ανταλλαγής απόψεων και δε βλέπω το λόγο γιατί να μη συμβεί.

 4. Ένα από τα πάμπολλα θέματα που έθεσαν οι διαδηλωτές στη Λάσα πριν μερικές εβδομάδες ήταν και το θέμα των McDonald’s απέναντι από την Ποτάλα, κάτι που προσβάλλει την εθνική κληρονομιά των Θιβετιανών (προσπερνάμε την ανέγερση τζαμιού στον παραπλήσιο χώρο…). Αυτά στο Θιβέτ. Στην Ελλάδα της ευρωζώνης, στην Αθήνα του πολιτισμού και όλα αυτά τα πομπώδη και ωραία, τα αλαλάζοντα κύμβαλα περί άλλα τυρβάζουν…

 5. Στην Ελλάδα της ευρωζώνης και την Αθήνα του πολιτισμού, φίλε Zalmoxis, θα δεις σε λίγο καιρό τη συγχώνευση υπουργείων πολιτισμού και τουρισμού, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s