Το Ελληνικόν Έθνος εις την Παγκόσμιον Ιστορίαν

Αφού διάγουμε ημέρες Ελληνικού Πάσχα, χθες το μεσημέρι βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο κι έκανα μια βόλτα στο Μοναστηράκι. Σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο, βρήκα τη δεύτερη έκδοση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου με τίτλο Εθνικαί και Κοινωνικαί Αρεταί. Το υπογράφουν οι Ι. Αναστασόπουλος και Ν. Αλικάκος. Εκδόθηκε δε για πρώτη φορά από τον Εκδοτικό Οίκο Ιωάννου Σιδέρη, Οδός Τσώρτσιλ 44, Αθήναι λίγο πριν το 1950.

Αφού παραθέσει ο εκδότης την εγκύκλιο του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας και την απόφασιν του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαιδεύσεως της εποχής οι οποίες προτείνουν ανεπιφύλακτα το βιβλίο στους νέους, οι συγγραφείς χωρίζουν σε 8 κεφάλαια το αντικείμενο της μελέτης τους: Ατομική αγωγή, Θρησκευτική αγωγή, Εθνική αγωγή, Εθνικαί αρεταί, Κοινωνική αγωγή, Κοινωνική εθιμοτυπία, Κοινωνικά ελαττώματα, Το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος.

Από το τρίτο κεφάλαιο, παραθέτω τα παρακάτω:

Το Ελληνικόν Έθνος εις την Παγκόσμιον Ιστορίαν

Το Ελληνικόν Έθνος καταλαμβάνει τας περισσοτέρας και ωραιοτέρας σελίδας  εις την παγκόσμιον ιστορίαν.

Η ιστορία όλων των προηγμένων λαών της γης εκφράζεται με θαυμασμόν δια την Ελλάδα. Στερεοτύπως επαναλαμβάνει η παγκόσμιος ιστορία εις όλας τας γλώσσας ότι:

«Η Ελλάς είναι η φωτοδότρια Χώρα, των Τεχνών, των Επιστημών και του Πολιτισμού της Ανθρωπότητος».

Η Ελλάς είναι η μόνη χώρα της Γης, δια την οποίαν εθυσιάσθησαν προθύμως αναρίθμητα εκλεκτά τέκνα ξένων Πατρίδων, διότι ανεγνώριζαν την Ελλάδα ως Πατρίδα όλων των προηγμένων Πατρίδων της Γης. Αι οδοί των Αθηνών, του Πειραιώς, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της Ελλάδος γέμουν εις μνήμην των από ονόματα φιλελλήνων, οι οποίοι έδωκαν το αίμα των δια να αποκτήση η Πατρίς μας την ελευθερίαν της και την ανεξαρτησίαν της.

Δεν υπάρχει κανένα ιστορικόν ή φιλοσοφικόν σύγγραμμα εις τον κόσμον, που να μην εκφράζεται με θαυμασμόν δια την Ελλάδα και δια τους Έλληνας. Ο Σωκράτης εις τους απορούντας διατί όλος ο κόσμος αγαπά την Ελλάδα έλεγε: «Χώρα η οποία σέβεται τον Θεόν και αγαπάται από τον Θεόν, δεν είναι δυνατόν να μη αγαπάται και από τους ανθρώπους». Ο δε Πλάτων έλεγεν: «Ευχαριστώ τον Θεόν διότι εγεννήθην Έλλην». Και ο Θαλής ο Μηλήσιος (sic) είς εκ των επτά σοφών της Ελλάδος έλεγε: «Δια τρία πράγματα ευχαριστώ τον Θεόν και μακαρίζω την τύχην μου, 1) Διότι εγεννήθην άνθρωπος και όχι θηρίον. 2) Διότι εγεννήθην ανήρ και ου γυνή και 3) Διότι εγεννήθην Έλλην και ου βάρβαρος».

Η ψυχική και πνευματική δύναμις του Ελληνισμού υπερείχεν όλων των λαών της γης. Ο ιδρυτής της ακαταλύτου Χριστιανικής Θρησκείας, όταν του ανηγγέλθη ότι μεταβαίνουν δια να τον προσκυνήσουν δύο Έλληνες, ο Φίλιππος και ο Ανδρέας, οι αμέσως γενόμενοι Απόστολοί του, είπεν: «Ελήλυθεν η ώρα ινά δοξασθή ο υιός του ανθρώπου». Και ο διάσημος Ρωμαίος ποιητής Οράτιος έλεγεν: «Η Ελλάς κατακτηθείσα υπό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αντικατέστησεν αυτήν πνευματικώς και την υποδούλωσεν». Το σύγχρονον Ελληνικόν πνεύμα δεν υστερεί του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος.

Ο πατήρ της νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστων Τσώρτσιλ διακηρύττει ανά τον κόσμον ότι: «Εάν δεν υπήρχεν η ανδρεία και η γενναιοψυχία των Ελλήνων, δεν γνωρίζομεν ποία θα ήτο η έκβασις του μεγάλου πολέμου».

Και αυτός ακόμη ο Στάλιν, κατά την διάρκειαν του ιδίου πολέμου έλεγεν: «Μετά την νίκην θα κατέλθω ως απλούς φίλος από την Σερβίαν, ως τιμωρός από την Βουλγαρίαν και ως προσκυνητής εις την ηρωϊκήν και ένδοξον Ελλάδα».

Ήλθον ως θαυμασταί της Ελλάδος και ως προσκυνηταί της Ακροπόλεως και της Πίνδου, όλοι οι μεγάλοι στρατηγοί και εκπρόσωποι των μεγάλων μας συμμάχων και φίλων. Ο Τσώρτσιλ, ο Ήντεν, ο Μάρσαλ, ο Σμάτς.  Και ο Στάλιν θα ετήρει την υπόσχεσίν του και θα ήρχετο, εάν δεν ήτο Κομμουνιστής. Κάθε Κομμουνιστής θεωρεί το ψεύδος και την απάτην ως αρετήν του Κομμουνισμού, και τον δόλον, την σφαγήν, και την εξαθλίωσιν ως λίπασμα της επικρατήσεως των αναρχικών και αντιχριστιανικών ιδεών.

Ελπίζοντας να έχω καλύψει τις εθνικές σας ανάγκες γι’ απόψε, σας παροτρύνω να κρατήσετε αυτά τα σοφά λόγια στο μυαλό σας καθώς ξεκοκαλίζετε τον εθνικό οβελία. Καλή όρεξη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close