Νομοθετικαί συνήθειαι των Ελλήνων

Προσφάτως, ο υπουργός περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων ανακοίνωσε και κατέθεσε στη βουλή το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τον τύπο, θα αντιμετωπίζει ζητήματα αρμοδιότητας υπουργείου εσωτερικών, οικονομίας, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, μεταφορών.

Σε σημερινό δημοσίευμά του, το Βήμα εξειδικεύει μια απ’ τις ανακοινώσεις. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υποχρεωτική αναμόρφωση κτηρίων που προκαλούν όχληση σε τουριστικές περιοχές, τουτέστιν η χρηματοδότηση της απομάκρυνσης των αντιαισθητικών κτηρίων από μέρη που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το υπουργείο περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων αποφασίζει, δηλαδή, να νομοθετήσει αυτό που ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Αιγαίου το 2003. Αν διαβάσουμε την είδηση της εποχής, θα δούμε βέβαια ότι ο τότε υπουργός Αιγαίου νομοθετεί την απαλλοτρίωση με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και φυσικά αποφασίζει για την περιοχή ευθύνης του (και άρα για τους παραδοσιακούς οικισμούς του Αιγαίου) και όχι για ολόκληρη τη χώρα. Λεπτομέρεια: η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τον σχετικό νόμο και μετά το 2004 δεν προχώρησε στις νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου.

Κάποιος μας κοροϊδεύει: Ο άλλοτε υπουργός Αιγαίου που νομοθετεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του δικού του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (παρά την καλή του πρόθεση), ο παλαιός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που περιμένει τις εκλογές για να πετάξει από τα χέρια του την καυτή πατάτα, ο νέος υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής που δεν επιδιώκει την ενεργοποίηση του νόμου του προκατόχου του, ο νέος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που δεν ιδρώνει το αυτί του για τη συνέχεια της διοίκησης ή μήπως κάποιος άλλος που στο μεταξύ εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει τετελεσμένα;

Γράφει ο Raymond Wacks σε μια εκλαϊκευμένη εισαγωγή του στη φιλοσοφία του δικαίου: «Καμία κοινωνία δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί ή να ερμηνευθεί, εάν πρώτα δεν κατανοήσουμε πλήρως το δίκαιο και τις νομικές αρχές της». Εκείνο που δεν προβλέπει ο συμπαθής νομικός στην παραπάνω πρόταση είναι, βεβαίως, η σκοπιμότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s