Ιστορίες από την Καλιφόρνια

Γνωρίζετε τους εικονιζόμενους;

columbia

Είναι το άτυχο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Columbia STS-107 που καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης την 1η Φεβρουαρίου 2003.

Για να ‘μαι ειλικρινής, δεν ήξερα καν ότι υπήρξε ένα τέτοιο δυστύχημα, μέχρι που διάβασα αυτό το δημοσίευμα του Βήματος για την ανάκτηση δεδομένων που επετεύχθη από έναν κατά τα φαινόμενα κατεστραμμένο σκληρό δίσκο του διαστημοπλοίου. Μια λεπτομέρεια μου τράβηξε την προσοχή:

Δύο άλλες ευτυχείς συμπτώσεις ήταν ότι ο δίσκος ήταν μόνο μισογεμάτος αλλά και βρισκόταν σε έναν υπολογιστή που «έτρεχε» το απηρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα DΟS, το οποίο δεν διασκορπίζει τα δεδομένα σποραδικά σε όλη την επιφάνεια του δίσκου, αλλά καλύπτει τον κενό χώρο εν σειρά.

Πού να το ήξερε ο υπ’ αριθμόν 1 έμμισθος υπάλληλος της Micro$oft όταν πριν από 32 χρόνια σχεδίαζε το FAT ότι η NASA θα εξακολουθούσε να το εμπιστευόταν! Το ρεπορτάζ του Associated Press που τροφοδότησε και το Βήμα δίνει ορισμένες ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και μια φωτογραφία-φωτιά.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι άλλο: Αν η NASA εμπιστεύεται για μια δουλειά ακριβείας ένα παλιό PC, γιατί εμείς θέλουμε ν’ αλλάζουμε υπολογιστές κάθε χρόνο; Μήπως για να παίζουμε παιχνίδια; Για να κάνουμε πιο γρήγορα τις δουλειές μας; Επειδή οι εταιρείες παραγωγής software και hardware μάς προσφέρουν καινοτόμες δυνατότητες; Ή επειδή οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της πληροφορικής επιβάλλουν στους καταναλωτές ένα ρυθμό ανανέωσης του εξοπλισμού τους που θα τους εξασφαλίσει τα ζητούμενα έσοδα;

Η ιστορία μιας εμπορικής αποτυχίας μπορεί να προσφέρει χρήσιμα μαθήματα…

Advertisements

2 thoughts on “Ιστορίες από την Καλιφόρνια

  1. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από τη διατύπωση «Δύο άλλες ευτυχείς συμπτώσεις ήταν ότι ο δίσκος ήταν μόνο μισογεμάτος αλλά και βρισκόταν σε έναν υπολογιστή που «έτρεχε» το απηρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα DΟS…». Πιστεύεις πως κάνω λάθος; Ρίξε μια ματιά και στην είδηση όπως την έχει δώσει το Associated Press, το λινκ υπάρχει πιο πάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s