Παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας είν’ και μπαλωμένο

Ο υπουργός μεταφορών μίλησε σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το ζήτημα της απόσυρσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση και, για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έγραφα τίποτα αν δεν διάβαζα μεταξύ των λεγομένων του αυτό:

[…] η Επιτροπή του Υπουργείου μελετά το νέο νόμο της Κύπρου για απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων που ισχύει πλέον από τον Ιανουάριο του 2008.

Η Κύπρος εν ολίγοις δεν διαθέτει δημόσιες συγκοινωνίες.

«Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος ισχυριστεί ότι έχουμε μέσα μαζικής μεταφοράς στην Κύπρο, με την έννοια της χρήσης τους»

δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο εκεί υπουργός συγκοινωνιών. Αντιθέτως διαθέτει μια απ’ τις μεγαλύτερες αναλογίες ιδιοκτησίας οχημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της (υπάρχουν περίπου 500.000 Ι.Χ. σε 600.000 κατοίκους άνω των 14 ετών).

Το σχέδιο απόσυρσης αυτοκινήτων που εφαρμόστηκε από την αρχή του 2008 μέχρι τα μέσα του Μάρτη απέδωσε 5.640 αποσύρσεις αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 20 ετών. Το ποσό που θα διέθετε το κράτος δεν εξαντλήθηκε. Ο δεύτερος κύκλος εφαρμογής του μέτρου μαρτυρά την αποτυχία του – ένα δεύτερο κριτήριο της αποτυχίας είναι η ανακολουθία των αριθμών στα δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου (δες π.χ. εδώ κι εδώ για τα ποσά που προβλέπονταν απ’ τον προϋπολογισμό για την απόσυρση και είναι ακόμη διαθέσιμα).

Συνήθως η Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για την Κύπρο. Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή να δούμε να συμβαίνει το αντίθετο, αν και, εν προκειμένω, εγώ θα ένιωθα πιο σίγουρος αν ο υπουργός μεταφορών αντλούσε την έμπνευσή του από τη μεγάλη φίλη και σύμμαχο χώρα που βρίσκεται δυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού…

Προηγούμενες προσεγγίσεις μου στα ζητήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης μας θα βρείτε εδώ κι εδώ.

update: Τα ίδια και στην Αυστραλία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close