Όπου ακούς πολλά κεράσια…

Διαβάζω στο Εξπρές, ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει στο ρεπορτάζ της η Δανάη Αλεξάκη, ότι φιλοδοξία του υπουργείου μεταφορών είναι μέχρι το 2010 ένας στους δύο αθηναίους να μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά τα στοιχεία του ΟΑΣΑ δεν επιτρέπουν τέτοια αισιοδοξία.

Εύλογη είναι η σύγκριση με την περίπτωση της Μελβούρνης, μιας πόλης 3.8 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα Herald Sun, το 2002 ετέθη από το εκεί υπουργείο μεταφορών ο στόχος της αύξησης των μετακινήσεων των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφόρας. Τότε πραγματοποιούσαν το 9% των μετακινήσεων και ο στόχος που τέθηκε ήταν ως το 2020 να πραγματοποιούν το 20%. Έξι χρόνια αργότερα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Μελβούρνης χρησιμοποιούνται για το 10% των μετακινήσεων και το εκεί υπουργείο μεταφορών προτίθεται να αναθεωρήσει τον στόχο (προς τα κάτω, φυσικά).

Αν και μπορεί οι ετήσιες μετακινήσεις να μην μετριούνται με τον ίδιο τρόπο στις δύο πόλεις, αξιοπρόσεκτο είναι και το στοιχείο ότι στη Μελβούρνη το 2009 θα γίνουν 480 εκατ. μετακινήσεις, ενώ στην Αθήνα το 2007 έγιναν 794 εκατ. μετακινήσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι και η κριτική που ασκείται σχετικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s