Πρωτόβουλοι και δευτερόβουλοι

Έγραφα προχθές για την προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους του υπουργείου δικαιοσύνης. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με την πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις σχετικές ανακοινώσεις των δύο πλευρών, μπορούμε να δούμε ακόμη καλύτερα το φαιδρό της προσπάθειας αυτής.

Αν ο υπουργός ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είχαν επίγνωση των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους, αν η συνεδρίαση του κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών την Δευτέρα δεν είχε υπαγορευθεί από την πίεση των επικείμενων κινητοποιήσεων των κρατουμένων, αν δηλαδή το υπουργείο δρούσε πρωτοβούλως, όπως θέλησε αφελώς να μας κάνει να πιστέψουμε, δε θα είχε αναγκαστεί να καθίσει δύο ώρες στο τραπέζι με τα μέλη της πρωτοβουλίας, να τους ακούσει και εν τέλει να τους ζητήσει να επεξεργαστούν ζητήματα και να τα υποβάλλουν στο ΚΕΣΦ, κάνοντας δηλαδή τζάμπα τη δουλειά για την οποία πληρώνονται τα μέλη αυτού. Δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παραδεχτεί ότι η συνάντηση ήταν διαφωτιστική, καθώς, βέβαια, κανείς αρμόδιος δεν είχε διαφωτίσει νωρίτερα τον υπουργό, όπως παραδέχεται και ο ίδιος.

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου πιάνεται στον ύπνο. Όπως γνωρίζουν καλά όσοι υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό, σε κάθε βήμα από τον πάτο της ιεραρχίας προς την κορυφή της, η περιγραφή ενός προβλήματος φιλτράρεται από το άμεσο πρακτικό συμφέρον του περιγράφοντος. Έτσι κι εδώ, η πληροφόρηση του υπουργού για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του είναι πλημμελής, χάρη στην ολιγωρία ή την εξωραϊστική διάθεση των υφισταμένων του.

Από την άλλη, το περιστατικό είναι ένα ενδιαφέρον μάθημα για την αριστερά, από την οποία άλλωστε προέρχονται και τα μέλη της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Υπάρχει εδώ μια σαφής παραγωγικότητα, αν θέλετε, της πρωτοβουλίας: πέτυχε να πιέσει το υπουργείο και να καταστεί βασικός συνομιλητής του. Αυτή η παραγωγικότητα επετεύχθη διότι υπήρξε επεξεργασία του ζητήματος. Και επεξεργασία του ζητήματος υπήρξε διότι έγινε από γνώστες των θεμάτων. Και οι γνώστες των θεμάτων ασχολήθηκαν επειδή επιθυμούσαν ν’ ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα και όχι επειδή τους το ανέθεσε κάποιος κομματικός μηχανισμός ή επειδή έπρεπε να έχουν θέση.

Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά των θέσεων της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων από τις αποσπασματικές θέσεις των κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς τις οποίες διαβάζουμε στον τύπο για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά.

Δυστυχώς, μέχρι τα κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν την πρωτοβουλία, θα έχουμε μόνο κάτι τέτοιες μικρές ελπιδοφόρες αναλαμπές να μας παρηγορούν. Συγχαρητήρια στα μέλη της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων και θα παρακολουθούμε από κοντά τις σχετικές εξελίξεις.

Advertisements

One thought on “Πρωτόβουλοι και δευτερόβουλοι

  1. Παράθεμα: Το μυαλό τους και μια λίρα « Η Χελώνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s