Μικρές ιστορίες συνδικαλιστικής τρέλας

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που από τις 22.12.2008 νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό μετά από επίθεση αγνώστων εναντίον της με βιτριόλι, είναι εκλεγμένη γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Το εν λόγω σωματείο ανήκει στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η ΟΙΥΕ έχει κατά το παρελθόν εγκληθεί από τον Ριζοσπάστη ως εργοδοτικό σωματείο. Έτσι, μπορεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να επισκέπτεται την Κούνεβα στον Ευαγγελισμό καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον της, όμως όταν έρχεται ο καιρός ν’ αναλυθεί η κατάσταση στον χώρο των καθαριστριών, ο Ριζοσπάστης απευθύνεται στο Συνδικάτο Καθαριστών – Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων. Αυτό το σωματείο ξεπήδησε το 2006, σύμφωνα με την εφημερίδα από το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το οποίο κάλυπτε ταξικά τον χώρο των καθαριστριών νωρίτερα, π.χ. το 2001. Βέβαια, αν δεχτούμε ως αληθινή την άποψη της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πειραιά «η Πρόοδος», η ΠΕΚΟΠ δραστηριοποιείται από το 2000. Αλλά, βέβαια, η ΠΕΚΟΠ έχει συμμετάσχει και σε εκδήλωση του «Λιμανιού της Αγωνίας» στον Πειραιά, οπότε…

Το ζήτημα των καθαριστριών που δουλεύουν σ’ εργολάβους που παίρνουν δουλειές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει απασχολήσει τον τύπο στο πρόσφατο παρελθόν. Η Ελευθεροτυπία φιλοξενούσε τον προηγούμενο Δεκέμβρη δηλώσεις της προέδρου της ΠΕΚΟΠ, αλλά και της ίδιας της Κωνσταντίνας χωρίς ν’ αναφέρεται η συνδικαλιστική της ιδιότητα. Η Καθημερινή δημοσιεύει τον Μάρτη επίσης τις απόψεις της ΠΕΚΟΠ. Τον Οκτώβρη ο Ριζοσπάστης δίνει ρεπορτάζ για την παρέμβαση του Συνδικάτου Καθαριστών-Καθαριστριών ν. Αττικής και Περιχώρων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Μετά, βέβαια, τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας κι άλλα αστικά μέσα υποχρεώθηκαν να καλύψουν το γεγονός και ν’ ασχοληθούν με τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών. Το Έθνος δημοσιεύει απόψεις της ΠΕΚΟΠ και της οικογένειας της Κούνεβα. Το Βήμα ζητά και καταγράφει τη γνώμη του Συνδικάτου Καθαριστών-Καθαριστριών ν. Αττικής και Περιχώρων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας σχετικά. Ο πρόεδρος αυτού του Σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τυγχάνει και αντιπρόεδρος της ΟΙΥΕ, αν δεν υπάρχει συνωνυμία. Στο Βήμα, για την τήρηση των ισορροπιών, προφανώς, μιλά και η οργανωτική γραμματέας της ΟΙΥΕ που ανήκει στην Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ρίξτε και μια ματιά στη συνέντευξη της προέδρου της ΠΕΚΟΠ στο tvxs.gr.

Κι όσο εμείς περιπλανιόμαστε στους εφιαλτικούς δρόμους των κομματικοσυνδικαλιστικών διαφωνιών, η Κωνσταντίνα, βέβαια, εξακολουθεί να ζει το δικό της εφιάλτη.

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωνσταντίνας.
Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA 5012-019021-277

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s