Δημοσιογραφικά και άλλα πέναλτι (ασφύριχτα)

Η Καθημερινή στο φύλλο του Σαββάτου χτυπά στην πρώτη σελίδα ως εξής την είδηση των συλλήψεων διαδηλωτών μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής:

Η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε βάσει σχεδίου στα επεισόδια μετά τις χθεσινές πορείες

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους από χθες με δύο συλλαλητήρια, τα οποία αμαυρώθηκαν για άλλη μία φορά από ένταση και επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο μετά τη λήξη της πορείας στα Προπύλαια και πέριξ της Νομικής. Ωστόσο, η στάση της αστυνομίας ήταν χθες διαφορετική, καθώς ενήργησε βάσει σχεδίου προχωρώντας σε ομαδικές προσαγωγές ταραξιών, τους οποίους εγκλώβισε στην οδό Ασκληπιού. Νωρίτερα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 7.000 διαδηλωτές.

Αργότερα, επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές. Προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν με χρήση χημικών και προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές. Στα συγκεκριμένα επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο δικηγόροι.

Στις εσωτερικές σελίδες, συνεχίζει:

Το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με την προσαγωγή 20 και πλέον ατόμων, τα οποία η αστυνομία κατάφερε να εγκλωβίσει βάσει σχεδίου, χρησιμοποιώντας δύο βαν μεταγωγών και τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των προσαχθέντων τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί φέρουν ελαφρά τραύματα, αφού στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι προσαγωγές επικράτησε επί ώρα μεγάλη ένταση. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αρκετοί από τους προσαχθέντες συμμετείχαν στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί νωρίτερα στα Προπύλαια.

Ποιοι ήταν αυτοί οι είκοσι που, κατά την αστυνομία, «συμμετείχαν στα επεισόδια»; Θα το ξέρετε ήδη: ορισμένοι από τους δικηγόρους της ομάδας νομικής βοήθειας που λειτουργεί εδώ και βδομάδες για να καταγράφει την αστυνομική αυθαιρεσία και ορισμένοι ακόμη άτυχοι που βρέθηκαν μπροστά στα όργανα της τάξης.

Ότι η δικηγορική ή η δημοσιογραφική ιδιότητα δε σε σώζει από το μένος των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής το ξέραμε. Η ενημέρωση εξάλλου που δόθηκε από την αστυνομία και αναπαράγεται άκριτα από την Καθημερινή δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: οι συλλήψεις των δικηγόρων ήταν αποτέλεσμα σχεδίου.

Εκείνο που είναι δύσκολο να καταπιεί κανείς, όμως, είναι ο τρόπος που η συγκεκριμένη εφημερίδα επιλέγει να εξυπηρετήσει μονόπλευρες σκοπιμότητες. Διότι αυτό κάνει όταν αποσιωπά την άλλη άποψη για τα γεγονότα – άποψη που βγήκε ζωντανά στο ραδιόφωνο την ώρα του περιστατικού της Ασκληπιού κι αργότερα ενισχύθηκε με οπτικό υλικό και με καταγγελίες θεσμικότατων φορέων, όπως ο ΔΣΑ και η ΕΣΗΕΑ.

Η σιωπηρή παραδοχή της αστοχίας της αρχισυνταξίας στο επόμενο και στο μεθεπόμενο φύλλο δεν παραγράφει το πρόβλημα. Γιατί αν «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», όπως διατείνεται η προμετωπίδα της ΕΣΗΕΑ, αυτό που συνέβη εδώ ήταν η αντιστροφή της. Η Καθημερινή θα έπρεπε αν μη τι άλλο να ζητήσει συγγνώμη από τους συλληφθέντες δικηγόρους και το αναγνωστικό της κοινό.

Από την άλλη, ο νέος αλλά παλιός αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης δεν πολυζορίζεται, αναφερόμενος στα ίδια περιστατικά:

Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά καθένας που έχει τη διάθεση να παρανομήσει θα πρέπει να ξέρει ότι ο νόμος σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοσθεί. Αυτή είναι η απόφασή μας. Ήδη, νομίζω, ότι ξεκινήσαμε καλά, οι Αθηναίοι ένιωσαν προχθές ασφαλή την περιουσία τους και αυτό είναι ικανοποιητικό.

Εισάγοντας την καινοφανή έννοια της διάθεσης προς παρανομία των συλληφθέντων δικηγόρων, ο αναπληρωτής υπουργός, νομικός και πρώην εισαγγελέας αθωώνει τους βιαιπραγήσαντες αστυνομικούς χωρίς διακριτικά ως άτομα που δρούσαν «υπερβολικά μέσα σε μια ταραγμένη κατάσταση».

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, αυτού του τύπου οι δηλώσεις είναι που ενθαρρύνουν κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τόσο τους «Κάλαχαν» του αστυνομικού σώματος (δύο δημοσιεύματα-προπομποί σε σοβαρά κυριακάτικα φύλλα αναφέρονται σε πληροφορίες από το σώμα ότι υπάρχουν αστυνομικοί έτοιμοι για αυτοδικίες), όσο και τους εκτελεστές με τα Καλάσνικοφ, είτε αυτοί είναι πολιτικά υποκείμενα με νοημοσύνη αμοιβάδας, είτε προβοκάτορες, είτε κάποιος εκρηκτικός συνδυασμός και των δύο.

Είναι λογικό: στην ιεράρχηση των αξιών του κ. αναπληρωτή υπουργού, αν διαβάσει κανείς δεύτερη φορά τη δήλωσή του, η προστασία της περιουσίας των Αθηναίων (Του Zara; Των McDonalds; Των Starbucks;)  έρχεται πιο πάνω από την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κρίμα που το ισχύον Σύνταγμα δεν ταιριάζει με την περιγραφή του κ. αναπληρωτή υπουργού σε σχέση με τη νομιμότητα. Ας σταχυολογήσουμε μερικές προβληματικές διατάξεις του που αφορούν (γαμώτο!) τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών:

ΑΡΘΡΟ 2

1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

ΑΡΘΡΟ 5

1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών η πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.

3. Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.

4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.

ΑΡΘΡΟ 5Α

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

ΑΡΘΡΟ 6

1. Κανένας δε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προφυλάκιση. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.

ΑΡΘΡΟ 7

2. Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει.

ΑΡΘΡΟ 14

1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.

2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

ΑΡΘΡΟ 22

1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

ΑΡΘΡΟ 25

1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

2. Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.

ΑΡΘΡΟ 120

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη Βία.

Α, ναι, και για την ιδιοκτησία προβλέπει κάτι το Σύνταγμα:

ΑΡΘΡΟ 17

1. Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

Περί ιεραρχήσεως αξιών έχω κάποιες σκέψεις ακόμα, αλλά δε βαριέσαι, θα τις γράψω μια άλλη φορά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s