Ένα μήνυμα απ’ τον Ross Daly

Με τις υγείες μας! Ο αγαπητός ελληνοϊρλανδός ιρλανδοέλληνας μουσικός, μας ενημερώνει:

Χουδέτσι 10/3/2009

Αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι, λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των
Ζohar Fresco (Kρουστά,18 – 23/3),
Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν 24 – 29/3) στη Λευκάδα, και των
Pedram Khavar-Zamini (Περσικό Τόμπακ 31/3 – 4/4),
Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 – 11/3), και
Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 – 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς εμείς που τα διοργανώνουμε δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Μας ενδιαφέρει μονάχα η υπηρεσία που προσφέρουμε στους μαθητές μας και στην ίδια τη μουσική. Οι μαθητές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που ήδη κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή που είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από αυτούς (250€ για 6 μέρες μαθημάτων και διαμονής!).

Παρόλες τις προσπάθειες μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι ούτε καν να συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν. Το μόνο που θέλουμε από αυτούς είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές που δεν μπορούν να το αντέξουν. Μέχρι φέτος ο βασικός μας συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια, ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ €35,000 και €45,000 ετησίως για τα 25 – 30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης). Τα τελευταία δυο χρόνια συνάψαμε μια περιορισμένη αλλά θετική συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε 6 σεμινάρια στο χώρο του στη διάρκεια του χειμώνα.

Από φέτος ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης δηλώνει αδυναμία να συνεχίζει να καλύπτει τα όσα μέχρι τώρα κάλυπτε και έτσι μένουμε χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσουμε το φετινό κύκλο εργασιών μας. Ο Δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, ο κ. Ρούσος Κυπριωτάκης μας βεβαιώνει ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον και η στήριξη των τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό προκειμένου να συνεχίζεται η προσπάθεια που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά. Συνεπώς το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει όλες του τις δραστηριότητεςκαι να κλείσει.

Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία. Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας . Και όμως, η πολιτεία αδιαφορεί…. Το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και να ακολουθήσουμε ακόμα οποιαδήποτε πρόταση δράσης προκειμένου να συνεχίζει το έργο του ο Λαβύρινθος εκτός από τις εξής τρεις:

..1) Η αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή.

..2) .Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΜΕΛ.

..3) ..Η οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα της
διδασκαλίας

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τους δασκάλους που όλα αυτά τα χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία και με την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους Δήμους Νίκου Καζαντζάκη και Λευκάδας που έκαναν ό,τι μπορούσαν να στηρίξουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.

Εάν οποιοσδήποτε αναγνώστης αυτού του μηνύματος θέλει να εκδηλώσει τη δική του ενόχληση για την εξέλιξη αυτή, προτείνω να στείλει ένα email διαμαρτυρίας σε κάποια από τιςακόλουθες διευθύνσεις, ή και σε όλες .

1) Περιφέρεια Κρήτης:
http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19….

2) Νομαρχία Ηρακλείου:
nairakl1@otenet.gr

3) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου
tedk@otenet.gr

4) Υπουργείο Πολιτισμού:
http://www.yppo.gr/0/gcontact.jsp

5) Δήμος Ν.Καζαντζάκη
http://www.dimos-nikoskazantzakis.gr/contact.html

Να είσαστε καλά

Ross Daly….

Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος

http://www.labyrinthmusic.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “Ένα μήνυμα απ’ τον Ross Daly

 1. Διάβασα το ποστ και μετά το έστειλα σε μια φίλη μου στην Κρήτη,και αυτή μου απάντησε στέλνοντάς μου την απάντηση των αρχών.
  Αν θες γράψε το μειλ να σου την στείλω ( είναι σε Word )

 2. Η απάντηση της περιφέρειας Κρήτης:

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ηράκλειο, 20.03.2009

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Με αφορμή τις αναλύσεις με τον δικό τους τρόπο για τις ενισχύσεις του Μουσικού Εργαστηρίου τόσο από το Δήμαρχο Ν. Καζαντζάκη, κο Ρούσο Κυπριωτάκη, αλλά και το κο. Daly προς τα ΜΜΕ από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

  Είναι γνωστό ότι για τη Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί πάγια στρατηγική και προτεραιότητα η χρηματοδότηση δράσεων που σκοπό έχουν την πρόσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

  Ο κος Daly, επισκέφθηκε τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κρήτης, όπου έθεσε αίτημα χορηγίας ύψους 35.000 έως 45.000 €, ένα ποσό που θα έπρεπε σύμφωνα με το κο Daly, να δίδεται ετησίως από τη Περιφέρεια Κρήτης.

  Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας ήταν να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ενίσχυση του εργαστηρίου, κάτι που θεωρήσαμε ότι ήταν από την αρχή και για όλους το ζητούμενο, μέσα απο τη συμμετοχή του «Λαβυρίνθου» στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Μια ίσως χρονοβόρα και πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, την οποία είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  Θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίσομε ότι η δημιουργία του εργαστηρίου έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης, όταν το ενέταξε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CRINNO, (υποπρόγραμμα MUSIC I ) και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 346.000,00 €

  Η 1η σύμβαση ύψους 210.000€ υπεγράφη από τον τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κο Καρούντζο Αθανάσιο, στις 19/1/2004 και υπήρχε όλη η ευχέρεια στον σημερινό Γ.Γ.Π.Κ. να την ακυρώσει. Ο κος Τσόκας όμως, όχι μόνο συνέχισε τη συνεργασία με τον Δήμο Νίκου Καζαντζάκη, αλλά υπέγραψε στις 16/2/2005 και δεύτερη (συμπληρωματική) σύμβαση ύψους 120.510,92€ .

  Συνολικά λοιπόν η Περιφέρεια έδωσε: 346.509,67€

  & ο Δήμος Ν. Καζαντζάκη : 83.532,25€

  Από αυτά η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκταμιεύσει 313.644,50€ τα οποία και αποδόθηκαν στον «Λαβύρινθο» και υπολείπονται 32.865,17 ευρώ .

  Αν χρειασθεί θα επανέλθομε .

 3. Η ανταπάντηση του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης από την «Πατρίδα» του Ηρακλείου, http://www.patris.gr/articles/153975

  Ο Δήμος Καζαντζάκη απαντά στην Περιφέρεια για τον “Λαβύρινθο”

  «Προκαλεί απορία το ύφος αλλά και η ουσία της απάντησης της Περιφέρειας Κρήτης στο αίτημα για στήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” και στην αγωνία μας να συνεχίσει να προσφέρει με τις δράσεις του στο Τόπο μας».

  Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος «Ν.Καζαντζάκη» Ρούσσος Κυπριωτάκης ανταπαντώντας στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

  Σε ανακοίνωσή του μετά την απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης την περασμένη Παρσκευή, ο κ.Κυπριωτάκης αναφέρει τα εξής:

  «Το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” όντως εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών (CRINNO) και χρηματοδοτήθηκε με τα ποσά που αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η ένταξη του, προφανώς οφείλεται στη καινοτομία, στην αρτιότητα, στην ωριμότητα και τη σοβαρότητα της πρότασης μας αλλά και στην τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων που θέτει ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Πρέπει δε να καταστήσουμε σαφές, ότι το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” δεν δημιουργήθηκε με την παραπάνω χρηματοδότηση αλλά ενισχύθηκε για συγκεκριμένες δράσεις του.

  Επίσης είναι προφανές ότι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης του Εργαστηρίου που πιστοποιούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η ευρύτατη αποδοχή και παραδοχή του έργου του αλλά και η τεράστια συμβολή του στο να θεωρηθεί επιτυχημένο το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δικαιωματικά επέβαλαν και τη συμπληρωματική σύμβαση που υπέγραψε ο κ . Γενικός Γραμματέας.

  Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο να υπονοείται σαφώς, στην ανακοίνωση ενός Θεσμού όπως αυτού της Περιφέρειας Κρήτης, ότι η ένταξη μιας πρότασης σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ή η υπογραφή μιας συμπληρωματικής σύμβασης στο πλαίσιο του, δεν είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών του αλλά της διακριτικής ευχέρειας του Γενικού Γραμματέα κ. Τσόκα.

  Όσον αφορά στο υποτιθέμενο αίτημα του κ. Daly, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι τα ποσά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης (35.000- 40.000 ευρώ) σχετίζονται μόνο με το κόστος διενέργειας των μουσικών σεμιναρίων. Όλο το υπόλοιπο κόστος λειτουργίας του Εργαστηρίου, που σαφώς και είναι πολύ μεγαλύτερο, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου “Ν. Καζαντζάκης”.

  Ο Δήμος “Ν. Καζαντζάκης” αντιλαμβάνεται τη Περιφέρεια Κρήτης ως θεσμό με πολιτική και όχι με τυπικά γραφειοκρατική δράση και περιεχόμενο. Αυτό το νόημα έχει και το αίτημα που καταθέσαμε να στηρίξει με κάθε τρόπο έναν Πολιτιστικό, πλέον, Θεσμό που έχει Παγκόσμια εμβέλεια και Παγκρήτια αναφορά και στον οποίο μάλιστα έχει καθοριστική συμβολή στην καθιέρωση του. Και φυσικά περιμένουμε να επανέλθει, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” και αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του με σταθερή χρηματοδότηση.

  Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί ότι είναι διαφορετικής λογικής και βαρύτητας η χρηματοδότηση μιας Δομής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένες δράσεις από ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, από τη δημιουργία των όρων για τη σταθερή λειτουργικότητα και ανάπτυξή της».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close