Το αγγλικό μοντέλο της καταστολής

Μας έχει πάρει τ’ αυτιά το υπουργείο εσωτερικών με τους ειδικούς της Σκότλαντ Γιαρντ που επισκέπτονται τη χώρα κάθε τόσο για να δώσουν τα φώτα τους στους εγχώριους αρμόδιους για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια. Πρόκειται φυσικά για μια ξεκάθαρη παραδοχή των αδυναμιών των εγχωρίων αρμοδίων – για να μη σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι επισκέπτονταν κάποτε την Αθήνα για να αντλήσουν από την εμπειρία των ελλήνων αρμοδίων από την ολυμπιάδα του 2004.

Προ ημερών, εξάλλου, ο υπουργός επί της δικαιοσύνης ξεκαθάρισε στον τύπο ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση για την περιύβριση αρχής θα πρέπει να εφαρμοστεί μαζικά σε περιπτώσεις παράβασής της από διαδηλωτές – και οι όποιες παρεξηγήσεις θα λυθούν από τα δικαστήρια, μάς είπε.

Καλά θα κάναμε, πάντως, να διαβάζουμε πού και πού και καμιά αγγλική εφημερίδα, να βλέπουμε τι μας περιμένει. Από τον πάντα ευαίσθητο σε τέτοια θέματα Guardian, μεταφράζουμε μια παραγραφούλα – για τα υπόλοιπα ακολουθήστε τον σύνδεσμο. Να και μια τοποθέτηση σχετικά, με το γνωστό φλεγματικό βρετανικό χιούμορ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη προληπτική επιχείρηση εναντίον περιβαλλοντικών ακτιβιστών στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, συλλαμβάνοντας 114 άτομα που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν δράση σε εργοστάσιο λιθάνθρακα.

Οι συλλήψεις – για συνωμοσία προς διάπραξη εγκληματικής ζημίας και βίαιη καταπάτηση χώρου – έρχονται σε μια στιγμή όπου οι ακτιβιστές ανησυχούν για την αυξημένη αστυνομική παρακολούθηση και την διείσδυση πληροφοριοδοτών στις ομάδες τους.

Έχουμε βέβαια μια ελπίδα: οι έλληνες αστυνομικοί δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά όταν κινούνται μυστικά…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s