Η Διεθνής Αμνηστία εις βάρος της αστυνομίας

Προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών με αρμοδιότητα τα ζητήματα δημόσιας τάξης, δίνει συνέντευξη στο alpha radio, οπότε και πραγματοποιείται περίπου ο εξής διάλογος (περικόπτω ορισμένα πράγματα – το κείμενο της συνέντευξης είναι ολόκληρο διαθέσιμο εδώ):

Μ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα είδατε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αστυνομία την οποία εμείς εδώ πέρα γίνεται μια συζήτηση ότι την έχουμε ‘‘ευνουχίσει’’, ότι δεν της δίνουμε την ηθική στήριξη για να κάνει την δουλειά της και την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ελληνική Αστυνομία. Υπερβολική χρήση βίας, βασανιστήρια, άλλες μορφές κακομεταχείρισης, κακή χρήση πυροβόλων όπλων κ.τ.λ. Τι λέτε για όλα αυτά;
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Κύριε Παπαναγιώτου, εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι από τις πλέον δημοκρατικές αστυνομίες του κόσμου. […] Βεβαίως μεμονωμένα φαινόμενα δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν. […]  Τώρα, εάν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά πιστεύω ότι σε όλες τις Αστυνομίες του κόσμου υπάρχουν και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς λένε ότι η Ελληνική Αστυνομία είτε βασανίζει, είτε καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μία κάμερα, μία κάμερα στον δρόμο. Πηγαίνετε στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού να δείτε τι γίνεται. Πηγαίνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες να δείτε τι γίνεται, πώς συμπεριφέρεται ο Αστυνομικός σε εκείνον που συλλαμβάνεται και μετά να μιλάμε για τον Έλληνα αστυνομικό. […] Δείτε πώς θα συλληφθεί ένας πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και δείτε πώς θα συλληφθεί στην Ελλάδα και κάντε τη σύγκριση, αλλά εκεί δεν είδα να βγει καμία Διεθνής Αμνηστία να κατακεραυνώσει.

«Πες πες, κάτι θα μείνει», είναι η γκεμπελική θεωρία που ασπάζεται ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών για να διαβάλει την αξιοπιστία της Διεθνούς Αμνηστίας. Δεν την είδε, λέει, να κατακεραυνώνει τους κουτόφραγκους, μόνο μ’ εμάς ξέρει ν’ ασχολείται.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψέμα: να μερικές πρόσφατες δημοσιεύσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τις αστυνομίες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Αυστρίας, όπως επίσης και για το ζήτημα των βασανιστηρίων της CIA.

Βεβαίως λίγο έχουν αλλάξει τα πράγματα από το 2002, όταν ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης έδινε συνέντευξη στο Βήμα για την τότε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών προτείνει επίσης να συγκρίνουμε τις συλλήψεις που πραγματοποιούν οι αμερικανοί αστυνομικοί κι αυτές που πραγματοποιούν οι έλληνες. Είναι λαϊκίστικο, αλλά ας κάνουμε τη σύγκριση, με δυο τυχαία περιστατικά που βγαίνουν ψηλά στις σχετικές αναζητήσεις του youtube. Για να ‘μαι ειλικρινής, δε βλέπω και σπουδαίες διαφορές:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s