Τα ξεφτέρια της ελληνικής αστυνομίας ξαναχτυπούν

Διαβάζουμε στα Νέα για το σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας για τη διαμόρφωση ενός «στρατοπέδου συγκέντρωσης» μεταναστών στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο:

Η έκταση αρχικά είχε παραχωρηθεί [από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου] για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και γενικά για όσους θεωρήθηκε πως… χαλούσαν τότε την εικόνα της Αθήνας, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου, μπορεί να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.

Τα έργα μετατροπής στα κτίρια της πρώην στρατιωτικής βάσης που είχαν αρχίσει την άνοιξη του 2004 διεκόπηκαν λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, εξαιτίας των αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία μιας τεράστιας αποθήκης ανθρώπων. Τα ημιτελή κτίρια, σε ορισμένα είχε τοποθετηθεί ακόμη και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, στη συνέχεια λεηλατήθηκαν και σήμερα απομένουν μόνο τα κουφάρια τους.

Πέντε χρόνια αργότερα η ιδέα επέστρεψε στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο αυτή τη φορά την «αποθήκευση» των λαθρομεταναστών.

Κι εκεί που ανατριχιάζεις με τις εμπνεύσεις των ιθυνόντων νοών της ελληνικής αστυνομίας και τον τρόπο διαρροής τους προς τον τύπο, διαβάζεις το μνημειώδες:

Πριν από οκτώ μήνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκαν το στρατόπεδο υποδοχής που έχουν δημιουργήσει οι ιταλικές αρχές στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να πάρουν σχέδια για την κατασκευή των εγχώριων χώρων συγκέντρωσης.

Τώρα, μάλιστα!

Κατ’ αρχάς, η Λαμπεντούζα είναι ένα νησί που ανήκει στην Ιταλία αλλά βρίσκεται νοτιότερα και από τη Μάλτα. Για τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές τους παίζει πιο πολύ τον ρόλο του Αγαθονησίου, αν προσπαθήσουμε να το αντιστοιχήσουμε με την ελληνική εμπειρία. Φαίνεται, βέβαια, ότι τα ξεφτέρια της ελληνικής αστυνομίας που επισκέφθηκαν τη Λαμπεντούζα πριν από 8 μήνες δεν διάβασαν εφημερίδες έκτοτε.

Αλλά ας δούμε τι συνέβη στην Λαμπεντούζα στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές όπως η Deutsche Welle και το BBC. Αρχικά, το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών αποφασίζει ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των λαθρομεταναστών από τη Λαμπεντούζα και το εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης:

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών όσοι φθάνουν παράνομα στο νησί θα πρέπει να παραμένουν εκεί μέχρι να απελαθούν και δεν θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ιταλία.

Σύντομα τα πράγματα ξεφεύγουν από άποψη συγκέντρωσης ανθρώπων:

Περίπου 1.600 άνθρωποι βρίσκονται στον κεντρικό καταυλισμό για τους λαθρομετανάστες, ο οποίος όμως μπορεί να δεχθεί το πολύ 850. Τι θα γίνει αν συνεχίσουν να έρχονται και άλλοι πρόσφυγες; Ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών Μάριο Μορκόνε απαντά: «Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων θα μειωθεί. Αν δεν συμβεί αυτό τότε θα λάβουμε έκτακτα μέτρα. Η παλιά βάση του ναυτικού όπου βρίσκεται ο νέος καταυλισμός είναι μεγάλη. Θα πρέπει βέβαια να στήσουμε εκεί σκηνές. Κάτι που δεν έχουμε κάνει ακόμα». […]

Δεν έχουμε εδώ μόνο μια περίπτωση «έκτακτης ανθρωπιστικής συνθήκης», αλλά τη μετατροπή αυτού του απομακρυσμένου νησιού σε φυλακή. Οι κάτοικοι αντιδρούν:

Οι κάτοικοι του νησιού ωστόσο κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της Ρώμης. Δεν θέλουν το νησί τους να μετατραπεί σε κρατητήριο για παράνομους μετανάστες. Κάλεσαν μάλιστα σήμερα σε γενική απεργία και σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Λίγο αργότερα, οι κρατούμενοι μετανάστες σπάνε τις πύλες του στρατοπέδου και ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας «Βοηθήστε μας!», ενώ καίνε τις εγκαταστάσεις.

Δεν είναι δύσκολο τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα:

Ποιος είναι ο λαμπρός εκείνος νους που επιλέγει σήμερα ν’ αναφέρει στον ελληνικό τύπο το παράδειγμα της Λαμπεντούζα; Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία τ’ όνομά του. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως, απ’ όποια άποψη κι αν το δει κανείς, από την άκρως φιλόξενη έως την άκρως ξενόφοβη, το πλάνο της ελληνικής αστυνομίας δεν πρόκειται παρά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s