Μα τι τρέχει στην Ευρώπη;

Με έκπληξη και απορία αντιμετωπίζουν, όπως έγραφα και χθες, οι NYTimes τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη:

Αν και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων απέφυγε την κάλπη σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η τάση ήταν πιο εντυπωσιακή στην Ανατολή, όπου η πείνα της συμμετοχής στη δημοκρατία θα αναμενόταν υψηλότερη, μετά από σαράντα χρόνια κομμουνιστικής εξουσίας, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν σε ελεύθερες εκλογές.

Παράδοξη και ανιστόρητη η απορία της εφημερίδας, λες και δεν έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και το πέρασμα σε μια «δυτικού τύπου» δημοκρατία, η οποία έχει, όπως γνωρίζει καλά και ο λαός μας, τα όριά της.

Για να πάρουμε το παράδειγμα της Τσεχίας, που προεδρεύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον καιρό, η πείνα της συμμετοχής πρέπει να ικανοποιήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1990, όπου η συμμετοχή ήταν 96,8%. Μετά από δύο χρόνια, βουλευτικές εκλογές, συμμετοχή 85,1%. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, Εθνικές εκλογές 2006, συμμετοχή 64,47%.

Και τα ευρωπαϊκά τους ποσοστά: Δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2003), συμμετοχή 55,2%. Ευρωεκλογές 2004, συμμετοχή 28,32%. Ευρωεκλογές 2009, συμμετοχή 28,22%. Μήπως τελικά η συζήτηση περί αποχής υπερεκτιμάται;

Για την ιστορία, εδώ θα δείτε τα ποσοστά συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s