Τι θα γίνει με τους λαθρομετανάστες της πολιτικής;

Χθες, η κυβερνητική επιτροπή ασχολήθηκε με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και, μεταξύ άλλων, αποφάσισε, σύμφωνα με τον σημερινό τύπο, τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής των συναρμόδιων υπουργείων που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφασισθέντων. Ας αφήσουμε για την ώρα ασχολίαστα τα αποφασισθέντα, κι ας παραθέσουμε, έτσι για την ιστορία, το άρθρο 3 του Ν. 3386/2005 με τίτλο»Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια». Να υπενθυμίσουμε ότι το 2005 στην κυβέρνηση ήταν το ίδιο κόμμα, ο ίδιος πρωθυπουργός και ο ίδιος υπουργός εσωτερικών.

Άρθρο 3

Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Μεταναστευτικής Πολιτικής

1. Για τον συντονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

2. Έργο της Επιτροπής είναι η επεξεργασία θεμάτων μετανάστευσης (νόμιμης και παράνομης), με βάση την εξελικτική πορεία του φαινομένου, η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών με σκοπό το συντονισμό των κατά περίπτωση εμπλεκόμενων φορέων, η παρακολούθηση του έργου τους και η εισήγηση μέτρων θεσμικού και τεχνικού χαρακτήρα προς την κατεύθυνση αποτελεσματικής αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων. Η Επιτροπή συντονίζει την εκπόνηση και την εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Δράσης του άρθρου 66, για την κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

3. Για τη διευκόλυνση του έργου της, η Διυπουργική Επιτροπή επικουρείται από Ειδική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο, και έχει ως έργο την προετοιμασία των θεμάτων που εξετάζονται, καθώς και την εισήγηση των κατάλληλων μέτρων. Η ανωτέρω Ειδική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και αποτελείται από τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και στελέχη των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 του παρόντος Υπουργείων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Πρόεδρός της.

4. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας της Επιτροπής της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και η γραμματειακή της υποστήριξη.

Ψάχνω, ψάχνω, μα δε βρίσκω, πότε συνεδρίασε αυτή η περιώνυμη Διυπουργική Επιτροπή μετά την θεσμοθέτησή της προ τεσσάρων ετών. Δυστυχώς το google δε μπορεί να με διαφωτίσει σχετικά, πιθανόν διότι δεν συνεδρίασε, και ας με διορθώσει όποιος πιστεύει διαφορετικά.

Από τότε, βέβαια, κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, ο ν. 3386/2005 τροποποιήθηκε με αυτόν, που θεσμοθέτησε επίσης την «Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών», με σύνθεση διευρυμένη με κοινωνικούς φορείς, από τη μια, και υποβαθμισμένη πολιτικά από την άλλη, αφού αντί των υπουργών συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. Αυτή πάντως συνεδρίασε, τουλάχιστον μια φορά.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ότι η κυβέρνηση έχει μια νομοθεσία περί τα μεταναστευτικά, η οποία είναι συμβατή με το συντηρητικό-αντιδραστικό μετεκλογικό zeitgeist. Εκείνο, φυσικά, που δεν έχει, είναι η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s