Περί Μακεδονίας και άσκησης πολιτικής εν γένει

Ο άλλοτε υπουργός βορείου Ελλάδος Νικόλαος Μάρτης θρηνεί στην Καθημερινή την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όμως μας δίνει μερικές ενδιαφέρουσες μαρτυρίες από την εποχή της θητείας του σ’ αυτό:

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είχε στη διάθεσή του 150 εκατομμύρια δραχμές με το Πρόγραμμα Παραμεθορίων Περιοχών, που τα διέθετε κατά βούληση. Σήμερα αυξήθηκε πολύ το ποσό αυτό.

Στα Γρεβενά, όταν πήγα, μου είπαν ότι από το 1912 ζητούν να γίνει γέφυρα στον Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι πολλών χωριών στην άλλη πλευρά του ποταμού έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στη Δεσκάτη και τα Γρεβενά. Με βαρούλκο περνούσαν οι κάτοικοι τον ποταμό και από το 1912 πνίγηκαν περί τα 10 άτομα στο ποτάμι κατά τη μεταφορά τους. Με την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη τηλεφώνησα στον στρατηγό διοικητή της Στρατιάς στη Λάρισα και τον παρακάλεσα να διαθέσει αμέσως γέφυρα Μπέλεϋ και με το ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών στήθηκε σε τρεις ημέρες η γέφυρα. Σήμερα υπάρχει και η νέα γέφυρα, που κατασκευάστηκε τα τελευταία λίγα χρόνια ως τμήμα της Εγνατίας Οδού.

Στο χωριό Ροδοχώρι του νομού Ημαθίας παράγονται τα καλύτερα κεράσια της Ελλάδος. Το χωριό είναι ορεινό και με παρακάλεσαν να το επισκεφθώ. Παρατήρησα ότι έξω από το χωριό υπήρχαν 6-7 χωμάτινες δεξαμενές στις οποίες συγκεντρωνόταν νερό της βροχής τον χειμώνα και με το νερό αυτό πότιζαν τις κερασιές. Μου είπαν ότι μπορούν να φέρουν νερό από το βουνό και για ύδρευση και για άρδευση, αλλά ότι έπρεπε να τους δοθούν 6 εκατομμύρια δραχμές, που ήταν η σχετική μελέτη. Τους είπα ότι θα τους δώσω από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών 1.300. 000 δρχ. για αγορά των υλικών και ότι θα έπρεπε με προσωπική εργασία να κατασκευασθεί ο αγωγός. Δέχθηκαν την πρόταση και ήλθε το νερό στο Ροδοχώρι.

Σε δεύτερη επίσκεψή μου στα Γρεβενά, με πληροφόρησαν ότι οι κάτοικοι ενός χωριού τρεις μήνες τον χειμώνα δεν μπορούσαν να κινηθούν προς Γρεβενά, διότι απεκλείοντο από ένα χείμαρρο που πλημμύριζε και ότι τον χρόνο εκείνο μια κοπέλα πέθανε από κρίση σκωληκοειδίτιδας, διότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί για εγχείρηση. Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών και με γέφυρα Μπέλεϋ συνδέθηκε και το χωριό αυτό.

Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών κατασκευάσθηκαν υδραύλακες στα χωριά για να μην πλημμυρίζουν, όταν βρέχει, πολλά παραγωγικά και κοινωφελή έργα σε πολλά χωριά. Λίμνες για άρδευση και ιχθυοκαλλιέργεια, δενδροφυτεύσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές μικρών γεφυρών και άλλα.

Οι εικόνες που περιγράφει ο πρώην υπουργός θυμίζουν φυσικά Μαυρογιαλούρο: Κάτι πάει στραβά από την πηγή του προβλήματος ως την πηγή της λύσης του, κι αυτό οφείλεται στους ενδιάμεσους που, προφανώς, κερδοσκοπούν ποικιλοτρόπως στη διαδρομή. Στην πραγματικότητα, μπορεί ο κ. Μάρτης να είναι περήφανος για τις προσωπικές του παρεμβάσεις ώστε να λυθούν χρονίζοντα ζητήματα υποδομών στην Μακεδονία, θα έπρεπε όμως να ντρέπεται για το γεγονός ότι χρειάζεται να δει με τα μάτια του ένα πρόβλημα για να μπορέσει να λυθεί.

Γιατί βεβαίως υπάρχει πρόβλημα όταν ένα αναγκαίο δημόσιο έργο υλοποιείται με ειδική διαδικασία. Αν στις παραμεθόριες περιοχές χρειάζεται το «πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών» για να φτιαχτεί ένα γεφύρι, πώς φτιάχνονται τα γεφύρια στις μη παραμεθόριες περιοχές; Πού βρίσκονταν πριν την ειδική διαδικασία οι υπηρεσίες του υπουργείου του, οι διορισμένοι τότε νομάρχες και οι υπηρεσίες τους; Γιατί να μην διαθέτει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος δήμος τα κονδύλια που απαιτούνταν για να υλοποιηθούν έργα των οποίων τη χρησιμότητα ουδείς θ’ αμφισβητούσε;

Το πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών που αναφέρει ο κ. Μάρτης εξακολουθεί να υπάρχει και να εξυπηρετεί παρόμοιες ανάγκες εδώ και δεκαετίες. Διαβάζουμε, ας πούμε, στην εφημερίδα  Χρόνος της Κομοτηνής προ ενός έτους:

Φέτος όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες του νομού [Ροδόπης] εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα [παραμεθορίων περιοχών] ύψους 400.000 ευρώ.

Τα κονδύλια ανά φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης για την κατασκευή 7 πλακοσκεπών οχετών στην εθνική οδό 14 μεταξύ Ιάσμου – Κοπτερού 120.000 ευρώ, για την προστασία βάθρων γέφυρας Κομψάτου με συρματοκιβώτια 30.000 ευρώ και για αρχαιολογικά, σύμφωνα με αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ροδόπης, επιχορήγηση 5.000 ευρώ. Στον Δήμο Αιγείρου για αποκατάσταση τμήματος αγωγού ύδρευσης Αιγείρου 15.000 ευρώ, στον Δήμο Αρριανών διάνοιξη τάφρων – κατασκευή τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας 15.000 ευρώ, στον Δήμο Ιάσμου πεζοδρόμηση ανατολικής εισόδου Ιάσμου 15.000 ευρώ, στον Δήμο Κομοτηνής ηλεκτροφωτισμός γηπέδου Ροδίτη 20.000 ευρώ, ηλεκτροφωτισμός γηπέδου Παραδημής 20.000 ευρώ, ανόρυξη γεώτρησης γηπέδου 10.000 ευρώ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσείου Κομοτηνής 5.000 ευρώ, συντήρηση μακεδονικού τάφου Συμβόλων 5.000 ευρώ. Δήμος Μαρώνειας, για το σπήλαιο Πολυφήμου Μαρώνειας 5.000 ευρώ και την αποπεράτωση λαογραφικού μουσείου πολιτιστικού συλλόγου Ξυλαγανής 20.000 ευρώ. Στο Δήμο Σιδηροχωρίου, κατασκευή ιατροκοινωνικού κέντρου 20.000 ευρώ, στο Δήμο Σαπών προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος επεξεργασίας πόσιμου νερού στο δίκτυο οικισμού Κασσιτερών 15.000 ευρώ, στο Δήμο Σώστου ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου στην είσοδο οικισμού Φωλέας 15.000 ευρώ, στο Δήμο Φιλύρας κατασκευή τεχνικών – δημοτικού διαμερίσματος Ραγάδας 20.000 ευρώ. Στην Κοινότητα Αμαξάδων κατασκευή τοιχίου στον οικισμό 15.000 ευρώ, κοινότητα Κέχρου διαμόρφωση, τσιμεντοστρώσεις εντός οικισμού Χαράδρας 15.000 ευρώ, κοινότητα Οργάνης διαμόρφωση εισόδου οικισμού Δρανιάς 15.000 ευρώ.

Αλίμονο: Χρειάζεται ειδική υπουργική απόφαση και χρηματοδότηση από «ειδικό λογαριασμό» για να υπάρχει πόσιμο νερό σ’ έναν οικισμό! Έτσι όποιος τοπικός άρχοντας μπορεί να επιτύχει τέτοια «ειδική μεταχείριση» θα γλιτώσει αυτό που παθαίνει ο συνάδελφός του χωρίς προσβάσεις στην κεντρική εξουσία και, γαμώτο, εκτός παραμεθορίου:

Θέλουμε άσφαλτο, μαλάκα πρόεδρε

Θέλουμε άσφαλτο, μαλάκα πρόεδρε

Η άσκηση πολιτικής δεν είναι αστεία υπόθεση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να την αφήνουμε στα χέρια των σημερινών διαχειριστών της.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s