Ο θάνατος του Κλοντ Λέβι-Στρος στον ελληνικό τύπο

Ο θάνατος του Κλοντ Λέβι-Στρος κάθε άλλο παρά απροσδόκητος ήταν. Έχοντας συμπληρώσει τα εκατό του χρόνια, έχοντας επηρεάσει για ένα κρίσιμο διάστημα τόσο τον επιστημονικό του χώρο όσο και την κοινωνία γενικότερα, αλλά έχοντας βγει πια εκτός εποχής χωρίς ωστόσο να είναι ανεπίκαιρος, μπορούμε να πούμε πως είχε απ’ όλες τις απόψεις ολοκληρώσει το ταξίδι του σ’ αυτή τη γη.

Claude Levi-Strauss

Claude Levi-Strauss

Βέβαια, ο θάνατος ενός ανθρώπου με τόσο έντονο πνευματικό αποτύπωμα είναι πάντοτε θλιβερός. Όχι όμως για όλους όσοι ασχολούνται μ’ αυτόν.

Διαβάζω το άρθρο που δημοσίευσε σήμερα σχετικά η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times, απ’ όπου και η φωτογραφία αυτής της ανάρτησης και βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να το συγκρίνω με τις πρόχειρες δημοσιεύσεις των ηλεκτρονικών εκδόσεων των ελληνικών εφημερίδων.

Ο ανώνυμος συντάκτης των Νέων, γράφει για τον λεγόμενο «πατέρα του στρουκτουραλισμού» (η έμφαση δική μου):

Γόνος αλσατοεβραϊκής οικογένειας, μελέτησε συστηματικά την ανθρώπινη κοινωνία και τις λειτουργίες της.

Ώρα λοιπόν, οι κοινωνικοί επιστήμονες εν γένει να σκίσουν τα πτυχία τους (αφού τα βγάλουν απ’ τα ψυγεία τους, σαφώς!).

Σε δεύτερη, πιο σύντομη και πιο πρόχειρη δημοσίευση των Νέων, αναφέρεται (η έμφαση δική μου):

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1908 στις Βρυξέλλες, ο  Κλοντ Λεβί-Στρος, θεμελιωτής της δομικής ανθρωπολογίας, αναμόρφωσε την επιστήμη του, εισάγοντας νέες ιδέες όσον αφορά τη συμπεριφορά και τη σκέψη στις σύγχρονες κοινωνίες. Η κεντρική ιδέα όμως της έρευνάς του συνοψίζεται στην εξής φράση: «Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν».

Πολύ κατατοπιστικός ο συντάκτης. Από πού ενημερώθηκε; Ε, διάβασε βιαστικά και ψιλοαντέγραψε ένα περσινό άρθρο των Νέων για το ιωβηλαίο του στοχαστή. Ότι η φράση στα εισαγωγικά προέρχεται από ένα βιβλίο του Λέβι-Στρος δημοσιευμένο πριν από πενήντα χρόνια, δε σημαίνει τίποτα. Δεν διάβασε ούτε ολόκληρο το άρθρο!

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλνει τηλεγράφημα για το γεγονός, το οποίο δημοσιεύεται σε πολλά μέσα. Τι λέει σ’ αυτό; Ενδεικτικά, από την Καθημερινή, η έμφαση δική μου:

Το έτος 1955 δημοσιεύτηκε το κλασσικό έργο του Λεβί-Στρος «Θλιμμένοι Τροπικοί». Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του, γραμμένη με ύφος διανοουμένου.

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή;

Μόνο το Βήμα φαίνεται να τα καταφέρνει κάπως καλύτερα επί της ουσίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι τρεις ελληνικές εφημερίδες διαφωνούν για το ποιος φορέας ανακοίνωσε το θάνατο του Κλοντ Λέβι-Στρος, ενώ οι New York Times επικαλούνται δηλώσεις ενός από τους γιους του αποθανόντα.

Εν ολίγοις, ο ελληνικός τύπος καταφέρνει να τα κάνει ρόιδο σε λίγες ώρες με ένα θέμα που, όπως κι αν το δει κανείς, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καλύψεις. Για το αστείο της υποθέσεως και μια πιθανή μεθοδολογία να καλύπτει κανείς δημοσιογραφικά αναμενόμενους θανάτους, κοιτάξτε εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s