Οι δυναμικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας;

Το reporter.gr δημοσιεύει αναλυτικά την άποψη του συνδέσμου εισαγωγέων αυτοκινήτων σε σχέση με την απόσυρση παλαιών οχημάτων. Υπάρχουν βέβαια πολλά που μπορεί να σχολιάσει κανείς στην τοποθέτηση αυτού του επιχειρηματικού κλάδου, φυσικά, όπως η έμμεση απειλή για απολύσεις (100.000+ εργαζόμενοι στον κλάδο, λέει η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ), αλλά θα μείνω σ’ ένα σημείο:

Εξαιτίας του σχεδόν μηδενικού ρυθμού εξόδου από την κυκλοφορία παλαιών αυτοκινήτων (και όχι των πωλήσεων νέων), ο στόλος των αυτοκινήτων στη χώρα μας, αντίθετα από ότι συμβαίνει στην ΕΕ, μεγεθύνεται σημαντικά συνεχώς, κατά περίπου 250-300.000 οχήματα ετησίως (+ 5 ως 6%)!

Οι συνέπειες του γερασμένου και συνεχώς αυξανόμενου στόλου έχουν τεκμηριωθεί από επανειλημμένες μελέτες καταξιωμένων φορέων (ΕΜΠ, ΙΟΒΕ κα.) ότι είναι δυσμενέστατες για το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια.

Το μέτρο της απόσυρσης είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει τη μη αύξηση και ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, αφού για κάθε νέο αυτοκίνητο που επιδοτείται απαιτείται η απόσυρση ενός παλιού. Η αφαίρεση του μέτρου θα προκαλέσει τη περεταίρω γήρανση και ανεξέλεγκτη αύξηση, αφού θα προστίθενται οχήματα, δίχως να απομακρύνονται άλλα.

Η απόσυρση επίσης των παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και η ανανέωση του στόλου θα είχε μετρήσιμο περιβαλλοντικό όφελος, αφού θα επέφερε ως το 2012 μειώσεις των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 25-30%.

Τώρα τους έπιασε η περιβαλλοντική ευαισθησία! Εκείνο που δε μας εξηγούν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, είναι γιατί ένα προϊόν όπως το αυτοκίνητο δεν σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς αντικατάσταση. Δεν υπήρχε προ δεκαετίας η τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα ή οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα είχαν αντικείμενο αν δεν φρόντιζαν να υπάρχει ανάγκη σύντομης αντικατάστασης των προϊόντων τους;

Σύμφωνα μ’ ένα άλλο άρθρο στην Ελευθεροτυπία, αυτή τη φορά, ο σύνδεσμος εταιριών πληροφορικής και επικοινωνιών εκφράζει αντιρρήσεις για τη χρήση ανοικτού λογισμικού στο δημόσιο. Όχι γιατί είναι ανοικτό, σπεύδει να διευκρινίσει ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου:

Η αντίρρησή μας ξεκινά όταν φορείς, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έρχονται να υλοποιήσουν έργα για το Δημόσιο και να υποκαταστήσουν τον κλάδο. Ποιος θα είναι ο δικός μας ρόλος;

Κι ενώ κι εδώ δε λείπουν οι έμμεσες απειλές για απολύσεις (60.000 εργαζόμενοι στον κλάδο…), αρχίζει η κινδυνολογία:

Ποιες είναι οι υπηρεσίες υποστήριξης που θα προσφέρουν αυτοί οι φορείς στο Δημόσιο; Με ποιες ρήτρες θα είναι υπόλογοι; Πώς θα υπάρξει εγγύηση για την προστασία των δεδομένων, την εξέλιξη των εφαρμογών, την ακεραιότητα των συστημάτων;

Δε βλέπω γιατί θα πρέπει να εμπιστευτεί το δημόσιο περισσότερο τα μέλη του ΣΕΠΕ από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Μήπως τα μέλη του ΣΕΠΕ δε βασίζουν τις εργασίες τους σε έρευνα που έχει προηγηθεί σε ακαδημαϊκό περιβάλλον; Υπάρχουν πολλές εταιρίες μέλη του ΣΕΠΕ που κάνουν πρωτότυπη έρευνα; Το πρόβλημα είναι ότι η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει εύκολα και γρήγορα ένα σάιτ σε WordPress και γι’ αυτό δε χρειάζεται καμιά τεράστια σύμβαση έργου με συγκεκριμένους δικαιούχους;

Το ουσιώδες πρόβλημα, κοινό στις τοποθετήσεις και των δύο «δυναμικότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας», είναι ότι τρέμουν την πιθανότητα τα έσοδά τους να μην προέρχονται από το δημόσιο. Κι αυτό είναι ένα κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας γενικότερα: Όλοι οι έχοντες περιμένουν να πάρουν απ’ τα σίγουρα των κρατικών προμηθειών παντός τύπου.

Κι αναρωτιέται κανείς: Τι μέλλει γενέσθαι αν μια μέρα αυτό το τροπάρι λήξει;

Δε λέω φυσικά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει ή μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Δε λέω επίσης ότι πιστεύω τις εξαγγελίες της. Μένει να δούμε αν οι εξαγγελίες θα γίνουν πραγματικότητα ή αν θα επικρατήσουν οι επιχειρηματικοκομματικές μαφίες.

Λέω όμως ότι πολύ χαίρομαι τον εκνευρισμό όλων αυτών των συνεπών κυρίων μ’ αυτές τις μικρές αναταραχές του δημόσιου βίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s