«Προστασία του πολίτη», παπαγαλάκια και αστυνομική βία

Μόνο η πρεμούρα του Βήματος της Κυριακής να συκοφαντήσει στερήσει τον περσινό Δεκέμβρη από τις πολιτικές του συμπαραδηλώσεις αρκεί για να καταλάβει κανείς τη σημασία που δίνουν και σήμερα στα περσινά γεγονότα οι εκφραστές της άρχουσας τάξης στα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Κάπου-κάπου, επιπλέουν μέσα στα μονόπλευρα έγγραφα λύματα και κάποιες ειλικρινέστερες και πιο ψύχραιμες αποτιμήσεις, όπως αυτή εδώ του Νίκου Κωνσταντάρα στην Καθημερινή.

Δυστυχώς, βέβαια, πέραν της «διαφωτιστικής» πρεμούρας του Βήματος, έχουν συμβεί αυτές τις ημέρες και πολύ σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστα από μονάδες όπως η αφεντομουτσουνάρα μου και αναπάντητα από συλλογικότερες δομές του μαζικού κινήματος.

Διότι, στην ευτυχή για τον νέο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας συγκυρία της αφωνίας του, ο αρμόδιος για τη δημόσια τάξη υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» έδωσε ρέστα υπερασπιζόμενος την κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη πολιτική του, ήδη προτού ξετυλιχτεί σε όλες της τις διαστάσεις…

Αλλά ας ακούσουμε τον ίδιο τον υπουργό να μας λέει τις σκέψεις του κάπως εν θερμώ:

Vodpod videos no longer available.

Αυτά είπε το βράδυ του Σαββάτου παρεμβαίνοντας σε έκτακτη ειδησεογραφική εκπομπή του ραδιοφώνου του Σκάι, λίγο μετά την προληπτική επέμβαση της αστυνομίας που προϊσταται στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο» του Κερατσινίου.

Τι καταλαβαίνετε;

Πέρα από τον εκνευρισμό που προφανώς τον διακατείχε εκείνη την ώρα, καθώς είχε εγκρίνει μια ακραία δράση με απρόβλεπτες συνέπειες, εγώ διαβλέπω και μια σύγχιση μεταξύ διαφορετικών πραγμάτων (αντεξουσιαστές, στέκια, τρομοκράτες, αναρχικοί, διαδηλωτές, γιάφκες, όπλα κλπ. κλπ.), τα οποία καθώς μιλά βάζει στο ίδιο σακί. Κι επειδή ο υπουργός φαίνεται έξυπνος άνθρωπος, ας υποθέσουμε ότι ευθύνεται κάποιος άλλους για τη σύγχιση του υπουργού. Give the man a break.

Μπορεί να ευθύνονται τα στελέχη εκείνα του υπουργείου προ-πο και της αστυνομίας που σχολιάζουν ανωνύμως και εκ του ασφαλούς την πολιτική που ακολουθήθηκε στα Νέα της Δευτέρας 7/12:

«Με τις προσαγωγές που κάναμε στα Εξάρχεια και το Κερατσίνι αποτρέψαμε περισσότερες από 100 σχεδιασμένες επιθέσεις», ισχυρίζεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, αυτό που ομολογούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι με τις αθρόες προσαγωγές και τις συλλήψεις, η Αστυνομία ήθελε να συνεχίσει το μοντέλο καταγραφής των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των συλληφθέντων και των προσαχθέντων, η Αστυνομία θα επιχειρήσει να κάνει αντιπαραβολή με «ορφανά» αποτυπώματα από εμπρηστικές και άλλες επιθέσεις του παρελθόντος. «Από τις δύο αυτές εκδηλώσεις έχουμε αρκετά νέα στοιχεία στη διάθεση μας και έχουμε δημιουργήσει μια πλούσια και ανανεωμένη βάση δεδομένων του χώρου», παραδέχεται ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που υποστηρίζει πώς με παρόμοια πρακτική έγινε δυνατός ο εντοπισμός κατηγορουμένων ως μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Όπου, σε μια σχεδόν αστεία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη για την «γενική εγκληματική τάση των αντεξουσιαστών», εξισώνονται επιχειρησιακά οι συλλήψεις στον σωρό διακοσίων τόσων πιτσιρικάδων μετά την πορεία του Πολυτεχνείου και οι συλλήψεις από διμοιρίες των ΜΑΤ στα στενά των Εξαρχείων μετά από τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο», με την οργανωμένη από την Ασφάλεια επέμβαση σε γνωστό δημόσιο χώρο στις γειτονιές του Πειραιά.

Όπως διαρρέουν παρεμφερείς πηγές στην Καθημερινή της Τρίτης 8/12:

Δυναμική ενέργεια, όπως η κατάληψη κτιρίου δημόσιας υπηρεσίας, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν σχεδιάσει για το διάστημα από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας ομάδες αντιεξουσιαστών με έδρα την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ., η έφοδος στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο», απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, δεν ήταν άσχετη με τις πληροφορίες των αρχών ασφαλείας για επικείμενη επιχείρηση κατάληψης κτιρίου από τις ομάδες αντιεξουσιαστών του Πειραιά. Πηγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής μιλώντας χθες στην «Κ» ανέφερε ότι «η ενέργεια σχεδιαζόταν για το διήμερο των κινητοποιήσεων». Κάποιες άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, ανέφεραν, μάλιστα, ότι στόχος της ενέργειας των αντιεξουσιαστών για την οποία οι Αρχές είχαν καταφέρει να συλλέξουν πληροφορίες, ήταν ο εμπρησμός κτιρίου υπουργείου επί της λεωφόρου Πειραιώς. Κύκλοι της ΕΛ. ΑΣ. ενέταξαν την έφοδο στο στέκι και τη σύλληψη 22 νεαρών στο πλαίσιο «προληπτικών ελέγχων» και τόνισαν ότι «είχαμε πληροφορίες πως εκεί παρασκευάζονταν βόμβες μολότοφ». Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τα δύο παιδιά του α΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γρ. Νιώτη. Από τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, πάντως, κανένας δεν φέρεται να επιβεβαιώνεται ή έστω και να τεκμηριώνεται.

Κρίμα για τους υφιστάμενους του υπουργού που πληρώνονται για να μελετούν και να προλαμβάνουν το πολιτικό φαινόμενο της αντεξουσίας. Κρίμα και για τον υπουργό που έχει φίλους αντεξουσιαστές και γνωρίζει πώς σκέφτονται.

Ας μην πούμε κρίμα για τις ανακριτικές αρχές που φαίνεται πως δεν βρήκαν και πολλά στις εκθέσεις των αστυνομικών και άφησαν σήμερα ελεύθερους τους 22 συλληφθέντες του Ρεσάλτου. Εμπιστευόμαστε για την ενημέρωσή μας σχετικά τη δημόσια τηλεόραση:

Συνεχίζουν τα στελέχη υπουργείου και αστυνομίας που ανωνύμως και εκ του ασφαλούς σχολιάζουν σχετικά στην Καθημερινή της Τρίτης 8/12:

«Για πρώτη φορά λειτούργησε αποτελεσματικά δίκτυο πληροφοριών, που κατέστησε ανίκανους τους ταραξίες. Στη δημοκρατία οι προσαγωγές είναι νόμιμες», δήλωσε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε την πόλη λειτουργική, δίχως να σημειωθούν εκτεταμένες φθορές, τραυματισμοί πολιτών και να υπάρξει εκτεταμένη χρήση χημικών», σημείωσε από τη μεριά του ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. Αποτελεσματική κρίθηκε η εφαρμογή του μέτρου των προληπτικών προσαγωγών (ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 850), ενώ η ηγεσία της αστυνομίας υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «σκοπός μας δεν ήταν να αποθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα να προστατέψουμε από ταραξίες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις».

Φανταστείτε ότι, σύμφωνα με τα τα λεγόμενα των εν λόγω κυρίων (ή και κυριών, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι), ούτε καν στην προηγούμενη γαμάτη θητεία του εν λόγω υπουργού στο ίδιο υπουργείο δεν είχε επιτευχθεί τέτοιο πράγμα. Πραγματικό θαύμα. Ή, όπως το συνοψίζει τελικά σήμερα ο υπουργός:

Δεν θα μιλήσουμε για την αντιστροφή του νοήματος των λέξεων κατά την τακτική της εξουσίας που περιέγραψε συναρπαστικά ο Τζορτζ Όργουελ στο 1984 – μας καλύπτει επ’ αυτού ένα παράλληλο σύντομο σχόλιο περί μεθοδολογίας και τεχνικών της εξουσίας, του ιδιόρρυθμου Γιώργου Βέλτσου στα Νέα της Δευτέρας 7/12.

Εξάλλου, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, έλεγαν οι Κινέζοι και πιθανόν και ο Κινέζος.

(Για όσους δε βαριούνται να βλέπουν τέτοια, ολόκληρη η σκηνή εδώ)

Έτσι είναι, υπουργέ μου, καλά τα λες: Τέτοιες σκηνές ενθαρρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές και αποθαρρύνουν τους βίαιους.

Δε θα σας κουράσω άλλο με πράγματα που γράφτηκαν κι αλλού, όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι αυθαιρεσίες που συνέβησαν εκ μέρους της αστυνομίας τις προηγούμενες δυο μέρες ή πόσο καλύτερα τα καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στο πεδίο της καταστολής των διαφορετικών απόψεων για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα (με σφραγίδα Καρατζαφέρη, παρακαλώ!).

Θέλω όμως να πω (γιατί αλλιώς θα σκάσω!) ότι αυτό το επιχείρημα είναι έωλο και πρέπει να ξεμπερδεύουμε πια μ’ αυτή την ηθικίστικη αντιστοίχιση την επικίνδυνη για την δημοκρατία:

ρε τον αλητη τον μπατσο!οταν τα παλικαρια σας σωριαζουν τους ζηταδες κ τους τη πεφτουν με ξυλα πετρες σιδερα 30 ατομα,δευτερολεπτα πριν δεν τρεχει τιποτα!ρε αντε γαμηθειτε θολοκουλτουριαριδες!μπραβο στον δελτα!κιαλους επρεπε να πατησει

Ο αστυνομικός φοράει στολή. Αν δεχτούμε την άποψη του υπουργού «μιας προοδευτικής κυβέρνησης», ο εν υπηρεσία αστυνομικός δρα εν ονόματι του λαού. Ο μπάχαλος που προηγείται, μιλά για τον εαυτό του και μόνον. Παίρνει τα ρίσκα του, κάνει τις επιλογές του και δε λογοδοτεί σε κανέναν. Εκτός αν είναι πληρωμένος προβοκάτορας.

Ο άλλος, αυτός με το εθνόσημο και τον δημόσιο εξοπλισμό, λογοδοτεί σε όλους. Ας ξεμπερδεύουμε πια μ’ αυτή την αναζήτηση «δηλώσεων μετανοίας» από όσους διαμαρτύρονται για την αστυνομική αυθαιρεσία. Ας μην ξανακούσουμε αυτό το «καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Δεν μπορεί να ζητάμε την έγκριση των απόψεών μας από κανέναν. Και δεν είναι όλοι ίδιοι.

του Γιάννη Ιωάννου

Κι ας κλείσουμε με τον ήρωα των ημερών, για άλλη μια φορά:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close