Υπουργικές αντισυνταγματικότητες

Λέει ο υ-προ-πο στην χθεσινή του συνέντευξη τύπου:

Η προσαγωγή είναι συνταγματική πρόβλεψη. Υπάρχει καμιά αυθαιρεσία παρακαλώ; Να την εντοπίσετε τώρα.

Το ισχύον Σύνταγμα της χώρας λέει, στην μόνη αναφορά της λέξης «προσαγωγή», στο άρθρο 6:

1. Kανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προφυλάκιση. Eξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.
2. Όποιος συλλαμβάνεται για αυτόφωρο έγκλημα ή με ένταλμα προσάγεται στον αρμόδιο ανακριτή το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από τη σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του ανακριτή, η προσαγωγή γίνεται μέσα στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μεταγωγή του. O ανακριτής οφείλει, μέσα σε τρεις ημέρες από την προσαγωγή, είτε να απολύσει τον συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. H προθεσμία αυτή παρατείνεται για δύο ημέρες, αν το ζητήσει αυτός που έχει προσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας που βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.
3. Όταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύο αυτές προθεσμίες, κάθε δεσμοφύλακας ή άλλος, είτε πολιτικός υπάλληλος είτε στρατιωτικός, στον οποίο έχει ανατεθεί η κράτηση εκείνου που έχει συλληφθεί, οφείλει να τον απολύσει αμέσως. Oι παραβάτες τιμωρούνται για παράνομη κατακράτηση και υποχρεούνται να επανορθώσουν κάθε ζημία που έγινε στον παθόντα και να τον ικανοποιήσουν για ηθική βλάβη με χρηματικό ποσό, όπως νόμος ορίζει.

Άρα, για όσους ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά, δεν υπάρχει προσαγωγή [στον ανακριτή] αν δεν έχει προηγηθεί σύλληψη [από την αστυνομία].

Ας παραδεχτεί λοιπόν ο υ-προ-πο ότι ή δεν έχει διαβάσει το σύνταγμα που ψήφισε ως βουλευτής στην τελευταία αναθεωρητική βουλή ή ότι οι υπηρεσίες του με εντολή του αυθαίρετα συλλαμβάνουν πολίτες χωρίς ένταλμα και χωρίς να διαπράττεται αυτόφωρο έγκλημα.

Αλλιώς, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι κανείς υφιστάμενός του δεν αξίζει δεκάρα, αν κρίνουμε πόσοι εκ των αυθαιρέτως συλληφθέντων αφήνονται ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα, χωρίς να οδηγηθούν στον ανακριτή και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν μπορεί να παραπλανά την κοινή γνώμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s