Υπουργικό συμβούλιο σε ζωντανή μετάδοση

Θα περίμενε κανείς ότι στα υπουργικά συμβούλια γίνεται σοβαρή πολιτική συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων και πραγματική χάραξη πολιτικής και αλληλοενημέρωση των υπουργών. Δεν ξέρω αν φταίει η καινοφανής ζωντανή μετάδοσή τους, όμως ολοένα και περισσότερο έχω την αίσθηση ότι βλέπω μαθητές γυμνασίου να διαβάζουν αυτές τις βεβιασμένες «εκθέσεις ιδεών» που όλοι έχουμε γράψει στα μαθητικά μας χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την τοποθέτηση του αγαπημένου μας υπουργού προστασίας του πολίτη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Τι νέο μάθαμε από τον υπουργό μας για το μεταναστευτικό ζήτημα; Τίποτα. Αυτά που λέει θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα έχουμε διαβάσει σε μια από τις πολλές εφημερίδες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, για να μην αναφέρουμε όλη τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη.

Ο υπουργός προ-πο δεν λέει και τίποτα διαφορετικό από αυτά που είχε πει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το πολιτικό άσυλο πριν από λίγες βδομάδες. Κάποιος του έχει απλώς αλλάξει λίγο τη σειρά της τοποθέτησης (την οποία δεν είδα ζωντανά, το ομολογώ!) και τον φαντάζομαι να τη διαβάζει στους παρακαθήμενους υπουργούς, όπως διάβαζε την εισήγησή του στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου για την «αντεγκληματική πολιτική 2010-2014». Η μόνη ουσιώδης διαφορά από την εισήγηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι η αφαίρεση μιας κρίσιμης αναφοράς στο ποσοστό των αιτήσεων πολιτικού ασύλου που γίνονται σήμερα αποδεκτές.

Δε θα μπω στον κόπο να αναζητήσω τις τοποθετήσεις άλλων υπουργών, γιατί ο συγκεκριμένος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα πολύ προβεβλημένου και δραστήριου υπουργού στο αντικείμενό του (αν και με αντιδραστικές κατευθύνσεις!). Σκεφτείτε τι γίνεται με τα φαντάσματα.

Προφανώς μ’ αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει παραγωγή πολιτικής. Δε νομίζω φυσικά ότι ο υπουργός προ-πο έχει καμια ιδιαίτερη διάθεση να γίνεται παραγωγή πολιτικής στο υπουργικό συμβούλιο – είναι προφανές ότι γι’ αυτόν οι ουσιώδεις συνεργάτες κατοικοεδρεύουν στον έβδομο όροφο της Κατεχάκη και στα «ρετιρέ» της ΓΑΔΑ. Πηγαίνει λοιπόν στο υπουργικό συμβούλιο και μιλά για να βγάλει την υποχρέωση. Ή τουλάχιστον κάπως έτσι μου φαίνεται εμένα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s