Η δικτατορία της αγοράς

Νομίζω πως το σημαντικότερο στοιχείο των ημερών είναι η ανοιχτή παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και η συνειδητοποίηση εκ μέρους και του τελευταίου κατοίκου αυτής της χώρας ότι στις σημερινές χρηματοοικονομικές συνθήκες η κρατική οντότητα δε σημαίνει πια τίποτα. Τα εθνικά κράτη που γεννήθηκαν στον 19ο αιώνα έκαναν τον κύκλο τους πολύ σύντομα.

Η έννοια της πίστης που κινεί τις εγχρήματες οικονομίες όπως ο καπιταλισμός, έχει απομακρυνθεί τόσο από τις κρατικές οντότητες οι οποίες λιγότερο ή περισσότερο προσχηματικά βασίζονται στη λαϊκή εντολή, που να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ζούμε στη δικτατορία της αγοράς. Όταν πριν από δυο χρόνια η κυβέρνηση αποφάσιζε να συνδράμει το πιστωτικό σύστημα της χώρας με 28 δις ευρώ, η κρατική οντότητα εμφανιζόταν ως εγγυητής. Σήμερα αυτό φαίνεται σαν ανέκδοτο. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κάποιος τότε μας έλεγε ψέματα για τις εγγυητικές δυνατότητες της ελληνικής κρατικής οντότητας και των κρατικών οντοτήτων εν γένει.

Τα όρια της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στον πλανήτη, έστρεψαν τους πιο δυναμικούς καπιταλιστές στο αποϋλοποιημένο πεδίο του χρηματοπιστωτικού «προϊόντος». Δε βρέθηκε κανείς να τους σταματήσει. Ούτε εντός, ούτε εκτός συστήματος. Από τη μια το πολιτικό προσωπικό ακόμη και των πλέον φιλόδοξων εγχειρημάτων όπως η ΕΕ φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων και προδοτικό έναντι της λαϊκής εντολής κι από την άλλη οι δυνάμεις της αριστεράς και ο «απλός λαός» κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου καθώς δια των τραπεζών μεταμορφωνόταν σε καταναλωτή.

Σήμερα, όλος ο κόσμος ελέγχεται από μια χούφτα τράπεζες και μερικές εκατοντάδες στελέχη τους. Κινήσεις όπως αυτές που κάνει η Ελλάδα σήμερα απλώς επιβεβαιώνουν αυτή την κυριαρχία και κάνουν ξεκάθαρο σε όλους ότι το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρευομένη δημοκρατία μόνο στα χαρτιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s