Σκοτώνουν τους επίτροπους όταν γεράσουν;

Ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της ευρωπαϊκής ένωσης δουλεύει για τα κρυφά του αφεντικά είναι πάγια άποψη του μπλογκ. Καμιά φορά, όμως, χρειάζονται και παραδείγματα. Κι επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το εντόπισα στον ελληνικό τύπο (και ελπίζω να μου ξέφυγε…), ορίστε ένα θέμα που τσιμπήσαμε από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Διεθνή Διαφάνεια (στην Ελλάδα επικεφαλής της ΜΚΟ είναι ο Κώστας Μπακούρης, που τον μάθαμε ως διευθύνοντα σύμβουλο της οργανωτικής επιτροπής της ολυμπιάδας, πριν αναλάβει το εγχείρημα η Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά η οργάνωση δεν έχει εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου) υπάρχει ηθικό (;) ζήτημα με τέσσερις πρώην επιτρόπους, οι οποίοι ήδη εργάζονται σε επιχειρήσεις των οποίων τα συμφέροντα μπορεί να συνδέονται με τα προηγούμενα καθήκοντά τους. Να υπενθυμίσω ότι τα καθήκοντα της προηγούμενης επιτροπής έληξαν στις 9 Φεβρουαρίου. Ούτε διακοπές δεν έκαναν δηλαδή!

Οι τέσσερις επίτροποι είναι: Γκίντερ Φερχόιγκεν (πρώην επίτροπος επιχειρήσεων και βιομηχανίας, Γερμανία, εργάζεται σήμερα στην Royal Bank of Scotland), Τσάρλι ΜακΓκρίβι (πρώην επίτροπος εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Ιρλανδία, εργάζεται σήμερα στην αεροπορική εταιρεία Ryanair), Μεγκλένα Κούνεβα (πρώην επίτροπος προστασίας του καταναλωτή, Βουλγαρία, εργάζεται σήμερα στην BNP Paribas και ως σύμβουλος του επιτρόπου μεταφορών Σίιμ Κάλας) και η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ (πρώην επίτροπος εμπορίου, Αυστρία, είναι σήμερα μέλος της διοίκησης της Munich Re, μιας ασφαλιστικής εταιρείας για ασφαλιστικές εταιρείες – και ό,τι καταλάβατε κατάλαβα).

Η Διεθνής Διαφάνεια, της οποίας η λογική βεβαίως δεν είναι να ανατραπεί το σύστημα αλλά να τηρούνται τα προσχήματα, μας ενημερώνει ότι υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας για τους πρώην επιτρόπους. Σύμφωνα μ’ αυτόν, οι πρώην επίτροποι υποχρεούνται να ανακοινώνουν τι πόστο έπιασαν και ενδεχομένως να δίνουν μια συνέντευξη σε αρμόδια επιτροπή η οποία κλπ κλπ. Περιττό ν’ αναφερθεί ότι οι τέσσερις πρώην επίτροποι δε θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις νέες τους δραστηριότητες (Για τον ιρλανδό εγκρίθηκε, για τους άλλους αναμένεται έγκριση, σύμφωνα με την ΔΔ).

Υπάρχει τις τελευταίες βδομάδες μια γενική επικράτηση στα ελληνικά media της άποψης ότι εμείς φταίμε για την κρίση (δείτε και την άποψη Καλύβα στο Βήμα, για να γελάσετε σχετικά). Αν και το «ελληνικό πρόβλημα» σαφώς υφίσταται, δεν υπάρχει πουθενά καμιά σοβαρή επιχειρηματολογία ότι τα ίδια και χειρότερα δεν συμβαίνουν κι αλλού. Κι αυτό δεν το λέω για να υπερασπίσω τη θεωρία της ήσσονος προσπάθειας και τον ατομισμό που, πράγματι, επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό. Η ηθική χρεωκοπία ανήκει σ’ ολόκληρο τον δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο.

Advertisements

2 thoughts on “Σκοτώνουν τους επίτροπους όταν γεράσουν;

  1. Παράθεμα: Πολιτική, πολιτικοί και επιχειρήσεις – μια αδιάρρηκτη σχέση « Greek Statistics

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s