Το έτος των κοσμογονικών αλλαγών

Το 2000, ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης εργαζόταν στην Καθημερινή. Στο φύλλο της πρώτης Ιανουαρίου, δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Οικονομία: το έτος των κοσμογονικών αλλαγών«. Αξίζει να το ξαναδιαβάσουμε στο φως αυτού του άρθρου που δημοσίευσε ο ίδιος δημοσιογράφος στο Βήμα της Κυριακής 23/5/2010. Όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες του μπλογκ, δεν συνηθίζουμε να αναδημοσιεύουμε ολόκληρα άρθρα. Κάνουμε μια εξαίρεση για ένα παλιότερο άρθρο που δείχνει ξεκάθαρα τον ρόλο που, εσκεμμένα ή και όχι, παίζει ο τύπος και οι δημοσιογράφοι που τον στελεχώνουν στην διαμόρφωση του κοινωνικού κλίματος, της «κοινής γνώμης». Νομίζουμε ότι στη σημερινή συγκυρία, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα την δυνατότητα του τύπου να δρα ανεξάρτητα και χωρίς σκοπεύσεις. Δεν χρεώνουμε τέτοια πρόθεση προσωπικά στον κ. Καρακούση, όμως η σύγκριση των δύο άρθρων συνεισφέρει στην δόμηση του σχετικού επιχειρήματος.

Οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο και θα ανεβάσουν ως φαίνεται την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη στο πρώτο εξάμηνο του ευτυχούς 2000, παρότι το Φεβρουάριο η συναίνεση θα εκφρασθεί κατά τρόπο σχεδόν απόλυτο με την επανεκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου. Όμως αν η πολιτική, μέσω των εκλογών, διεκδικεί τα σκήπτρα του 2000, η οικονομία θα είναι αυτή που τελικώς θα έλθει να επικυριαρχήσει, καθώς από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους θα παράγει γεγονότα κρίσιμα και καθοριστικά του οικονομικού μας μέλλοντος.

Ακόμη και κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η πολιτική θα επικυριαρχεί, οι κινήσεις και κυρίως οι αποφάσεις της θα προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις. Ήδη η Σοφοκλέους και η πορεία των μετοχών ασκούν έντονη την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να απασχολεί την πολιτική ηγεσία και στις αρχές του 2000. Ουδείς πια φαντάζεται μια προεκλογική περίοδο με τη Σοφοκλέους ταραγμένη και τους επενδυτές κατηφείς.

Ανεξαρτήτως πάντως των πολιτικών εξελίξεων και των επιρροών που θα δεχθούν από την οικονομία, από την αρχή του νέου έτους στον οικονομικό τομέα αναμένονται κοσμογονικές αλλαγές, οι οποίες θα καθιστούν όσα συνετελέσθησαν το 1999 απλώς προεόρτια. Το σήμα θα δοθεί στις 31 Ιανουαρίου, με την υιοθέτηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την σχεδόν συμφωνημένη με τους κοινοτικούς μεταβολή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής περίπου στον αυτό χρόνο. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος θα μπορέσει να επιχειρήσει την πρώτη σημαντική μείωση των επιτοκίων και ταυτοχρόνως να αναγγείλει ένα πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών Τραπεζών στην κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Πιθανολογείται ότι ο κ. Παπαδήμος μαζί με την πρώτη μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων θ’ αναγγείλει και ένα ετήσιο πρόγραμμα μείωσης των δεσμεύσεων από 0,8% έως 1% τον μήνα. Σήμερα ανέρχονται σε περίπου 12% του συνόλου των καταθέσεων. Ένα μέρος αυτών, περίπου το μισό, διακρατείται άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπόλοιπο απολαμβάνει χαμηλού επιτοκίου. Στις προθέσεις της Τράπεζας Ελλάδος είναι ν’ αντικαταστήσει τις δεσμεύσεις με τίτλους οι οποίες όμως θα απολαμβάνουν επιτόκια της αγοράς. Η διαδικασία αυτή θα ενισχύει τη μείωση των επιτοκίων, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έτσι και αλλιώς θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου και θα την κλιμακώσει με μεγαλύτερη ένταση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν πια θα έχει εξασφαλισθεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των εμπορικών τραπεζών, στα τέλη του 2000 το επιτόκιο ταμιευτηρίου που σήμερα είναι 7,5% θα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 2,75% ή στη χειρότερη περίπτωση στο 3%, αν τα επιτόκια του ευρώ ανέλθουν. Που στην πράξη σημαίνει ότι τα επιτόκια των δανείων για κεφάλαια κίνησης π.χ. από την Εθνική Τράπεζα θα ανέρχονται περίπου στο 7,2% από 11,75% σήμερα. Πολύ δε μεγαλύτερη θα είναι η μείωση από τις άλλες Τράπεζες που διατηρούν το αντίστοιχο επιτόκιο και μέχρι 13%.

Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια μεταβολή με σοβαρότατες επιδράσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Είναι ίσως η μεγαλύτερη οικονομική μεταβολή τα τελευταία 30 χρόνια, πυ ξαναφέρνει την ελληνική οικονομία στην εποχή της σταθερότητας των τιμών και του φθηνού χρήματος. Θα είναι δε αυτή, η οποία σε συνδυασμό με την έγκιση του ελληνικού αιτήματος για ένταξη στη ζώνη του ευρώ τον προσεχή Ιούνιο, που θα φέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή στα ελληνικά οικονομικά πράγματα. Η συνειδητοποίηση της σταθερότητας των τιμών, του ισχυρού νομίσματος και του φθηνού χρήματος, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας.

Όπως οι περισσότεροι εκτιμούν το 2000 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο αυτού, υπό την επίδραση των παραπάνω τριών νέων συνθηκών, θα φέρει κατακλυσμιαία γεγνότα στην ελληνική οικονομία. Οι συγχωνεύσεις και οι συγκεντρώσεις στον τραπεζικό τομέα θα ολοκληρωθούν τότε, γεγονός που θα παρασύρει και τις επιχειρήσεις σε νέο γύρο εξαγορών και συνεργασιών. Σε εκείνη τη φάση τοποθετούνται χρονικά οι μεγάλες κινήσεις οριστικής αναδιάταξης των οικονομικών δυνάμεων του τόπου και θα εμφανισθούν με μεγαλύτερη ένταση οι τάσεις εξωστρέφειας των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα οδηγήσουν στις πρώτες ελληνικές πολυεθνικές. Την ίδια στιγμή θα ενισχύεται στο μέγιστο βαθμό η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και η στροφή του κοινού προς τα ηλεκτρονικά προϊόντα, η ζήτηση των οποίων θ’ αυξάνει ταχύτατα. Όλα τούτα θα επιβάλουν ταχεία μεταβολή της δομής και οργάνωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες βιαίως θα κινούνται προς εγκατάλειψη του μοντέλου οικογενειακής διαχείρισης, γεγονός που θα προκαλέσει έκρηξη κινητικότητας στο χώρο των στελεχών.

Και προφανέστατα δεν μπορεί όλη αυτή η κίνηση να μην αποτυπωθεί στη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έλθει προφανώς ν’ απορροφήσει όλες αυτές τις εξελίξεις. Είναι βέβαιο ότι από την κατάρρευση και μόνο των εισοδημάτων από τόκους θα διευρύνει την πελατεία του και επιπλέον θα γίνει αντικείμενο προσέλκυσης μεγαλύτερων μεριδίων από το χώρο των συλλογικών επενδύσεων.

Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα το 2000, θα απαιτήσουν ενεργότερη και ισχυρότερη παρουσία των θεσμικών επενδυτών στην χρηματιστηριακή αγορά, με αντίστοιχη προφανώς επιρροή στις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Εν κατακλείδι το 2000 θα είναι έτος της οικονομίας, όσο και αν η πολιτική βρεθεί συγκυριακά στη διάρκεια του έτους στο κέντρο της προσοχής. Και θα είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα προσδιορίσει την πορεία της χώρας τουλάχιστον κατά την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα.

Τι απ’ όλα αυτά συνέβη το ξέρουμε όλοι πια. Ο Αντώνης Καρακούσης έπεσε έξω κατά πολύ, κι έχει σήμερα αποκτήσει τη σοφία του σφάλλοντος. Υπέρ τίνων λειτούργησαν αυτές οι αλλαγές, επίσης το γνωρίζουμε. Οπότε, όταν σήμερα διαβάζουμε εφημερίδες ας είμαστε προσεκτικοί.

Advertisements

One thought on “Το έτος των κοσμογονικών αλλαγών

  1. Παράθεμα: Τουφεκιές στον αέρα από το Βήμα και τον Α. Καρακούση « Η ΧΕΛΩΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s