Λένινγκραντ, 26/12/1962

Τον Δεκέμβρη του 1962, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Θεοτοκάς και ο γιατρός Ταντανάσης επισκέπτονται τη Σοβιετική Ένωση, προσκεκλημένοι του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου. Το 2000, ο γιος του ποιητή Λεωνίδα Εμπειρίκου αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός μικρού ημερολογίου που κράτησε ο Ανδρέας Εμπειρίκος στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού. Το 2001, οι εκδόσεις Άγρα δημοσιεύουν αυτό το ημερολόγιο σε επιμέλεια του Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Ακολουθεί η εγγραφή της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων:

Το θεατρικό έργο του Γκριμπογιέντωφ είναι θαυμάσιο και παίζεται αριστοτεχνικά. Το χειροκρότησα με ενθουσιασμό όπως όλοι. Κρίμα που δεν το είδε ο Θεοτοκάς, ούτε ο Σωσός [Οδυσσέας Ελύτης], ούτε ο Ταντανάσης, ο οποίος μέθυσε το απόγευμα στον Οίκο των Συγγραφέων και δεν μπόρεσε να έλθη ύστερα από τον εμετό που έκαμε.

Το πρωί πήγαμε στο Ινστιτούτο Σμόλνυ, το παλαιό οικοτροφείο των κοριτσιών της ρωσσικής αριστοκρατίας από το οποίο ξεκίνησε η επανάστασις του Οκτωβρίου του 1917, και όπου έμενε και ηργάζετο τότε ο Λένιν. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως ο Σωσός [Ελύτης] μου είπε: «Σκέψου, τι μουνί θα υπήρχε άλλοτε εδώ μέσα!». Εγώ απήντησα: «Ναι, ναι, το σκέφθηκα και εγώ προ ολίγου. Όλος ο αφρός και μάλιστα ο αφρός του αφρού!» και λέγοντας γέμισε το στόμα μου σάλια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s