Ιστορίες από τις ΗΠΑ: Θέλουν πράγματι οι αναρχικοί των Tea Parties να σκοτώσουν όλους τους πολιτικούς;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ross Kenyon που δημοσιεύτηκε στο Christian Science Monitor στις 30 Αυγούστου 2010. Ο Ross Kenyon είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Κοινωνία Χωρίς Κράτος, τελειόφοιτος Αμερικανικής Ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος της διοικητικής ομάδας της οργάνωσης «Φοιτητές για την Ελευθερία» στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η Χελώνα θέλησε να το μεταφράσει στα ελληνικά επειδή μέσα από το κείμενο αυτό τίθενται με ενδιαφέροντα τρόπο ορισμένα ζητήματα για τον τρόπο και τον τόπο που μπορεί να επιδιώκεται ο διάλογος για την κοινωνία και την πολιτική. Προφανώς, οι απόψεις που εκφράζονται ανήκουν στον αρχικό συντάκτη του κειμένου και δεν δεσμεύουν σε τίποτα το παρόν ιστολόγιο. Η μετάφραση είναι λίγο βιαστική, αλλά πιστή στο αρχικό κείμενο. Για να δημοσιευθεί μια ώρα αρχύτερα, παραλείψαμε ορισμένες σημειώσεις που, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να γραφτούν εκ των υστέρων, καθότι θα ήταν χρήσιμες αλλά όχι και απολύτως αναγκαίες για την κατανόηση του κειμένου. Νομίζουμε, όμως, ότι κι έτσι αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

Ο John Boehner κατηγόρησε τους αναρχικούς των Tea Parties ότι προωθούν τη βία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αναρχικοί προωθούν ειρηνικές επιλογές, την ατομική ελευθερία και την αντίθεση στην θεσμοποιημένη βία.

«Έχω παραβρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις του tea party», δήλωσε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία John Boehner (Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής του Οχάιο). «Θα σας πω γι’ αυτές. Ναι, εκεί βρίσκονται ορισμένοι απογοητευμένοι Ρεπουμπλικανοί. Υπάρχουν πάντα μερικοί Δημοκρατικοί. Και πάντοτε λίγοι» αναρχικοί που θέλουν να σκοτώσουν όλους εμάς με δημόσιο αξίωμα».

Πώς; Οι αναρχικοί θέλουν να σκοτώσουν όλους τους πολιτικούς;

Μια ειρηνική φιλοσοφία

H χοντροκομμένη προσπάθεια του γερουσιαστή Boehner να αστειευτεί κατέληξε σε έναν απαίσιο εσφαλμένο χαρακτηρισμό της αναρχικής φιλοσοφίας και σκιαγράφησε ανακριβώς τις κεντρικές της αξίες. Ο αναρχισμός είναι μια ιδεολογία βασισμένη στην ελευθερία του ατόμου και την αντίθεση στην θεσμοποιημένη βία, όχι κάποια παράλογη λατρεία για την δημόσια καταστροφή.

Ναι, όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη «αναρχικός», στο μυαλό του έρχονται μολότοφ και μαυροντυμένοι μαχητές του δρόμου στις διαμαρτυρίες του G20.

Αυτή η εντύπωση είναι πιο πολύ παράγωγο 200 ετών σπίλωσης από ρητορική τύπου Boehner, παρά μια ακριβής αντίληψη του τι σημαίνει αναρχισμός και τι κάνουν οι αναρχικοί. Ταιριάζει με οποιοδήποτε άλλο στερεότυπο – ο «τεμπέλης/βίαιος Νέγρος» που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τους ρατσιστικούς νόμους του Αμερικανικού Νότου, ο «δυνάμει παιδόφιλος» που επιστρατεύτηκε για να στηρίξει τη διάκριση εις βάρος ομοφυλοφίλων και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων, ο φτιαγμένος ληστής ή βιαστής που προσφέρθηκε ως δικαιολογία για τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών.

Ναι, υπάρχουν βίαιοι και ανατρεπτικοί αναρχικοί, όπως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που ταιριάζουν μ’ αυτά τα στερεότυπα. Όχι, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αντιπροσωπευτικοί αυτού του πολύμορφου κινήματος περισσότερο απ’ όσο τα άλλα στερεότυπα είναι αντιπροσωπευτικά των αφροαμερικανών, των ΛΟΑΤ (LGBTQ) ατόμων ή των χρηστών ναρκωτικών για ψυχαγωγική χρήση.

Γιατι πηγαίνω στα tea parties

Έχω παραβρεθεί σε tea parties ως αναρχικός διότι είμαι ένας ειλικρινής φιλελεύθερος που ενδιαφέρεται για τον περιορισμό της ισχύος, του αντικειμένου και του μεγέθους της διοίκησης και για την αντίσταση απέναντι στην αδικαιολόγητη εισβολή της στις ζωές ειρηνικών ατόμων. Πολλοί από τους άλλους συμμετέχοντες στα tea parties αυθόρμητα και συνειδητά αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο του απεριόριστου κράτους και επιδιώκουν να ελαττώσουν την επιρροή του στις προσωπικές τους ζωές. Ο αναρχισμός είναι η λογική επέκταση αυτής της εύλογης παρόρμησης και όχι ο μηδενιστικός τσαμπουκάς που περιγράφει ο Boehner.

Στις εκδηλώσεις του tea party, μ’ αρέσει να κάνω ερωτήσεις σ’ ανθρώπους που θέλουν να περιορίσουν την κυβέρνηση.

Πώς αποκτιέται νόμιμα η γη; Οι περισσότεροι αποδέχονται τη χρήση ή την νομή και χρησιμοποιούν αντίστοιχη δικαιολόγηση για να ονομάσουν ένα κομμάτι γης δικό τους.

Τους απαντώ λέγοντας ότι το κράτος δεν «χρησιμοποιεί» ούτε «εγκαθίσταται» στη γη – αυτό το κάνουν οι άνθρωποι. Εκείνοι που αυτοαποκαλούνται «κράτος» απλώς χαράζουν αυθαίρετα πολιτικά σύνορα και εξαγγέλουν ότι αν κάποιος ζει μέσα στην επικράτειά τους πρέπει να αγοράσει υπηρεσίες ασφαλείας και δικαιοσύνης από το καταναγκαστικό τους μονοπώλιο.

Τι θα συμβεί αν κάποιος προσπαθήσει να αγοράσει καλύτερες, φθηνότερες ή δικαιότερες υπηρεσίες που δεν συνδέονται με τα τεχνητά πολιτικά σύνορα; Τα όργανα του κράτους θα τον πετάξουν σ’ ένα κελί (και θα τον σκοτώσουν αν αντισταθεί).

Η πραγματική απειλή

Ο αναρχισμός της αγοράς είναι μια τόσο βασική και λογική έννοια, μια ιδέα τόσο συμβατή με τις αξίες που στηρίζουν πολλοί στα tea parties, που είναι φυσικό για τους αναρχικούς να εμφανίζονται και να προκαλούν τους άλλους εραστές της ελευθερίας να τον υιοθετήσουν.

Συμφωνώ πως μια συνεκτική φιλοσοφία που δίνει αξία και σέβεται τις ειρηνικές επιλογές των ανθρώπων των tea parties και των γειτόνων τους είναι πράγματι απειλή για τον Boehner και το σινάφι του, αλλά όχι του τύπου που υποστηρίζει αυτός. Δεν είναι απειλή θανάτου, αλλά είναι απειλή ανεργίας.

Advertisements

2 thoughts on “Ιστορίες από τις ΗΠΑ: Θέλουν πράγματι οι αναρχικοί των Tea Parties να σκοτώσουν όλους τους πολιτικούς;

    • το Κέντρο για την Κοινωνία χωρίς Κράτος ανήκει στο Ινστιτούτο Μολινάρι, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από τον Gustave de Molinari (1819-1912, δες wikipedia για κάτι ψιλά βιογραφικά). Αυτός ήταν στο Παρίσι το 1848 και συμμετείχε στα γεγονότα. Θεωρείται παππούς του «αναρχοκαπιταλισμού».

      Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά ακούγονται περίεργα, αλλά ο λόγος που μπήκα στον κόπο για τη μετάφραση είναι για να επισημάνω πόσο αξίζει στρατηγικά η συστηματική επιχειρηματολογία εναντίον των θέσεων του αντιπάλου.

      Κι ήθελα να το επισημάνω αυτό γιατί αν πάσχουμε κάπου στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι ακριβώς στο επίπεδο του επιχειρήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s