@chrisochoidis: Νέος κόλαφος για το πολιτικό άσυλο

Η Χελώνα μεταφράζει την ανακοίνωση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χθες, 1.9.2010. Επειδή πολλά είπε το υπουργείο προστασίας του πολίτη μ’ αφορμή την υπόθεση των ιρανών προσφύγων απεργών πείνας, ας δούμε τι λέει για την κατάσταση ένας υπεράνω υποψίας θεσμός. Το υπροπο και ο υπουργός του θα το κάνουν γαργάρα και θα κλέψουν δύο ατάκες για το δελτίο τύπου που θα υποχρεωθούν να εκδώσουν αύριο, αλλά ας υπάρχει ολόκληρο για να έχει την πλήρη εικόνα η ελληνική κοινή γνώμη.

Ανάγκη να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα: ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ παρεμβαίνει στο δικαστήριο του Στρασβούργου

Στρασβούργο, 1.9.2010 – «Οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μεταφέρονται λόγω του ‘Δουβλίνου ΙΙ’, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σκληρές συνθήκες στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σημερινή ακρόαση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου που αφορούσε την περίπτωση ενός Αφγανού αιτούμενου ασύλου που επεστράφη από το Βέλγιο στην Ελλάδα.

Στην πρώτη του προφορική παρέμβαση ως τρίτος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο επίτροπος Χάμαργμπεργκ παρείχε τις παρατηρήσεις του σε καίρια ζητήματα που αφορούν την προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παροχής ασύλου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και της υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των συνθηκών κράτησης.

Ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να αναμορφωθεί το σύστημα προστασίας των προσφύγων και να ξεπεραστούν οι δομικές του αδυναμίες, ο Επίτροπος παρατήρησε ότι ο ισχύων περί το άσυλο νόμος και η πρακτική στην Ελλάδα δεν συνάδουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου, και δεν απολαμβάνουν πάντοτε τις βασικές βοήθειες, όπως τη διερμηνεία και τη νομική βοήθεια. επίσης, το ισχύον καθεστώς έφεσης έναντι αρνητικών αποφάσεων για το άσυλο δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό».

Ο Επίτροπος εξέφρασε την εξαιρετική του επιφύλαξη ότι οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρονται στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να επιστραφούν σε μια χώρα όπου η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο. Τόνισε επίσης ότι οι συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα απέχουν απ’ το να είναι ικανοποιητικές.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να χειρίζονται έναν αριθμό αιτήσεων ασύλου πέραν των δυνατοτήτων τους». Ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ πρόσθεσε ότι «υποστηρίζω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μηχανισμό που θα σταματούσε τις μεταφορές και θα έδινε στα κράτη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση βραχυπρόθεσμη ανάσα από τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν απ’ το Δουβλίνο ΙΙ, καθώς και τη δυνατότητα να αναζητούν οικονομική ή τεχνική βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ένα τέτοιο σύστημα θα γινόταν να διασφαλίσει ότι στους αιτούντες άσυλο δεν αρνείται το δικαίωμα σε πλήρη και δίκαιη κρίση των αιτημάτων ασύλου τους».

Η σημερινή προφορική κατάθεση συμπληρώνει τις γραπτές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο στις 31 Μαΐου 2010 στην υπόθεση M.S.S. εναντίον Βελγίου και Ελλάδας. Αυτές οι παρατηρήσεις βασίζονται στις επισκέψεις του Επιτρόπου στην Ελλάδα σ8-10 Δεκεμβρίου 2008 και στις 8-10 Φεβρουαρίου 2010, καθώς και στη συνεχιζόμενη παρακολούθηση της χώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s