Τι δεν γνωρίζει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου για την ελληνική ναυτιλία

Σε άρθρο του στη σαββατιάτικη Καθημερινή, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκλείσει τον Ελληνικό Νηογνώμονα από την αγορά Ελέγχου και Πιστοποίησης πλοίων, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου υποστηρίζει (ο τονισμός της Χελώνας):

Μια ακόμη παταγώδης αποτυχία του κράτους αποκαλύφθηκε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκλείσει τον Ελληνικό Νηογνώμονα από την αγορά Ελέγχου και Πιστοποίησης πλοίων. Την προσβλητική για το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλία εξέλιξη ήδη τη γνωρίζαμε. O διεθνής Νηογνώμονας (International Association of Classification Societies) μας είχε αποπέμψει πρώτος. Στις 18(!) παρατηρήσεις των κοινοτικών λείπουν και τα στοιχειώδη.

Η Ελλάδα έχασε κύρος, χρήματα και θέσεις απασχόλησης. Κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν και να «φέρουν πίσω τα λεφτά». Θυμηθήκαμε πως η χώρα μας χάνει τεράστιους πόρους στη ναυτιλία, έναν τομέα στον οποίο, όπως και πάλι τις προάλλες αποδείχθηκε, ο ελληνικός εφοπλισμός διατηρεί τα πρωτεία, (πάνω από 4.000 καράβια συν περίπου 500 που ετοιμάζονται) μπροστά από Ιάπωνες, Κινέζους, Γερμανούς και Αμερικανούς.

Διαφεύγει, βέβαια, του γνωστού δημοσιογράφου μια σημαντική λεπτομέρεια για τον Ελληνικό Νηογνώμονα, την οποία άλλοι αρμοδιότεροι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στην δική τους αντιμετώπιση του θέματος:

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας πλοίων. Επίσης, διατηρεί βιομηχανικό τμήμα για την έκδοση πιστοποίησης, καθώς και τμήματα μελετών και ερευνών σε συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μετόχων ενός νηογνώμονα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται πλοιοκτήτες, ναυπηγοί ή άλλοι οι οποίοι αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην κατασκευή, τον εξοπλισμό, την επισκευή ή την εκμετάλλευση πλοίων.

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας ιδρύθηκε το 1919, ενώ το 1992 πέρασε στον έλεγχο επιχειρηματιών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, ο οποίος αποχώρησε λίγο αργότερα. Βασικοί μέτοχοι σήμερα είναι οι κκ. Γιώργος Βερνίκος, Ιωάννης Κούτσης, Κώστας Ματαράγκας, κληρονόμοι Διονύση Μελισσηνού.

Έχει άδικο η Χελώνα που σταμάτησε να διαβάζει το άρθρο του Μπάμπη Παπαδημητρίου μετά από τρεις αράδες; Τι βάρος μπορεί να έχουν οι προτάσεις του δημοσιογράφου στη συνέχεια του άρθρου του όταν δεν έχει κατορθώσει να γνωρίζει (ή αποσιωπεί;) μια θεμελιώδη παράμετρο του ζητήματος του Ελληνικού Νηογνώμονα ΑΕ;

[αν ο σύνδεσμος της Ναυτεμπορικής δεν είναι ενεργός, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ]

Advertisements

One thought on “Τι δεν γνωρίζει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου για την ελληνική ναυτιλία

  1. Παράθεμα: Η άγνοια του Μπάμπη Παπαδημητρίου για το “επιχειρηματικό οικοσύστημα” « Η ΧΕΛΩΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s