Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία στο ρατσισμό;

Κι ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις περιφερειακές εκλογές και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μια περίεργη είδηση εμφανίζεται στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle και όχι βέβαια στον ελληνικό τύπο:

Ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών από 6 χώρες. Η διάσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης στα συμφραζόμενα της απέλασης χιλιάδων Ρομά από τη Γαλλία και των εντόνων επικρίσεων που δέχεται ο Νικολά Σαρκοζί για αυτή του την πρωτοβουλία. Θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας,  των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο λεγόμενος επαναπατρισμός των Ρομά δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης. Θεωρείται ωστόσο βέβαιo ότι θα συζητηθεί.

Διάλεξε τη στιγμή λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να συνομιλήσει με την ρατσιστική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ κινούνται εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών για να συζητήσουν «ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού χωρίς τις όποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ρώμη έχει ήδη εκφράσει τις διαθέσεις της. Ο δε αρμόδιος υπουργός προστασίας του πολίτη μάς ενημερώνει σήμερα για τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Δανίας, αλλά όχι και για τη συνάντηση του Παρισιού – σε ποιο επίπεδο εκπροσωπείται η Ελλάδα; Ποιος είναι ο σκοπός της ελληνικής συμμετοχής; Ποιες θέσεις σκοπεύει να προβάλλει η ελληνική αντιπροσωπεία; Αυτές του «οδικού χάρτη» για τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» ή άλλες, ακόμη πιο κοντά στο κλίμα Σαρκοζί;

Ο τρόπος με τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση προθυμοποιείται να συμμετάσχει στη συνάντηση του Παρισιού θυμίζει τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ αμέσως μετά το συμβάν της flotilla και εν όψει των «άμεσων συνομιλιών» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι άλλη μια λάθος συμμαχία τη λάθος στιγμή.

Περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα της συνάντησης (αν και όπου δημοσιευτούν) για περαιτέρω σχολιασμό.

ΥΓ. Η τσέχικη εφημερίδα Mladá fronta Dnes σχολιάζει σήμερα ειρωνικά τις ρατσιστικές πολιτικές του Σαρκοζί, ενός μετανάστη [via eurotopics]:

ενός «Ούγγρου» με γαλλοεβραϊκές ρίζες του οποίου το όνομα είναι σύνηθες μεταξύ των Ρομά. [Το όνομά του] βγαίνει από τις λέξεις ‘sár’ (λασπώδης) και ‘köz’ (σταυροδρόμι), κι ο κάτοχός του είναι κάποιος που ζει σε ένα λασπώδες γκέτο ή εκεί ανήκει από άποψη κοινωνικού στάτους. Μερικά παραδοσιακά ουγγαρέζικα χωριά είχαν χωματόδρομους όπου ζούσαν οι φτωχοί και οι Ρομά. Στο Žitný ostrov [μια περιοχή της νότιας Σλοβακίας όπου ζουν μέλη της ουγγρικής μειονότητας] ο κόσμος ακόμη λέει: ‘Ό,τι κι αν κάνεις θα ‘σαι πάντα Sárközi’ – θύμα του περιβάλλοντός σου. Από ηθικής τουλάχιστον απόψεως, ο Sarkozy έχει παραμείνει ‘Sárközi’.

Advertisements

2 thoughts on “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία στο ρατσισμό;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s