Η καθημερινή εφημερίδα καθημερινά

Κάποιος κύριος, αφού αγοράσει την εφημερίδα και την βάλει παραμάσχαλα, παίρνει το τραμ. Μισή ώρα αργότερα κατεβαίνει έχοντας ακόμα παραμάσχαλα την ίδια εφημερίδα.

Αλλά πια δεν είναι η ίδια εφημερίδα, τώρα είναι ένας σωρός από τυπωμένα χαρτιά που ο κύριος αφήνει σ’ ένα παγκάκι της πλατείας.

Μόλις ο σωρός απ’ τα τυπωμένα χαρτιά απομείνει μόνος στο παγκάκι, μετατρέπεται και πάλι σε εφημερίδα, μέχρι που ένας νεαρός τη βλέπει, τη διαβάζει και την αφήνει μεταλλαγμένη σ’ ένα σωρό από τυπωμένα χαρτιά.

Μόλις ο σωρός από τυπωμένα χαρτιά απομείνει μόνος στο παγκάκι, μετατρέπεται και πάλι σε εφημερίδα, μέχρι που τη βρίσκει μια ηλικιωμένη κυρία, τη διαβάζει και την αφήνει μεταλλαγμένη σ’ ένα σωρό από τυπωμένα χαρτιά. Ύστερα την παίρνει σπίτι της και στο δρόμο τη χρησιμοποιεί για να τυλίξει μισό κιλό ραδίκια. Σ’ αυτό ακριβώς χρησιμεύουν οι εφημερίδες μετά απ’ αυτές τις εκθαμβωτικές μεταμορφώσεις.

[Julio Cortazar, Ιστορίες των κρονόπιο και των φάμα, Ύψιλον, 1983, μετάφραση Ελένη Χαράτση, σελ. 64]

2 thoughts on “Η καθημερινή εφημερίδα καθημερινά

  1. Είσαι ένας από μας. 🙂

    Τι θαυμάσια ασχολία να πάρεις το λεωφορείο να κατέβεις μπροστά στο Υπουργείο και χτυπώντας ό,τι βρίσκεται μπροστά σου με επίσημα έγγραφα ν’ ανοίγεις δρόμο, αφήνοντας πίσω σου τον τελευταίο γραμματέα, και να μπεις, με σοβαρότητα κι αυτοπεποίθηση, στη μεγάλη αίθουσα με τους καθρέφτες, τη στιγμή ακριβώς που κάποιος κλητήρας με γαλάζια στολή παραδίδει στον Υπουργό μια επιστολή, να τον δεις ν’ ανοίγει το φάκελο μ’ ένα χαρτοκόπτη ιστορικής προέλευσης, να βάζει δυο λεπτεπίλεπτα δάκτυλα και να βγάζει το πόδι της αράχνης, να το κοιτάει, και τότε να μιμηθείς το βούισμα μιας μύγας και να βλέπεις πώς ο Υπουργός χλωμιάζει, θέλει να πετάξει το πόδι, μα δεν μπορεί, το πόδι έχει μαγκωθεί πάνω του, να του γυρίζεις την πλάτη και να φεύγεις σφυρίζοντας και διαδίδοντας στους διαδρόμους την παραίτηση του Υπουργού, και να ξέρεις ότι την επόμενη μέρα θα εισβάλουν οι εχθρικές στρατιές κι όλα θα πάνε στο διάβολο, και θά ‘ναι μια Τρίτη ενός μονού μήνα κάποιου δίσεκτου χρόνου.

    (στο ίδιο, σελ. 56-57)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s