Η κατάρρευση της μεσαίας τάξης

Μια ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύει η Ημερησία:

Την ίδια ώρα που η τρόικα επιμένει να έχει στο «στόχαστρο» μισθούς και επιδόματα του δημόσιου τομέα, ένας στους τρεις ιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης στις τράπεζες εργάζεται στο Δημόσιο.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στις τράπεζες, με συχνότητα 150 την ημέρα, συνολικά 3.000 αιτήσεις από ιδιώτες για πτώχευση, ενώ άλλες 5.000 αιτήσεις βρίσκονται στα χέρια καταναλωτικών οργανώσεων και δικηγορικών γραφείων και είναι θέμα χρόνου να υποβληθούν στις τράπεζες.

Ενδεικτική είναι η περί­πτωση ενός καθη­γητή Λυκείου που υπέβαλε αίτηση πτώχευ­σης. Με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, έχει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ, ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 16.000 ευρώ και τέσσερις πιστωτικές κάρτες με χρέος ύψους 40.000 ευρώ.

Παρόμοια είναι η περίπτωση ενός τραπεζικού υπάλληλου με μισθό 1.950 ευρώ, οι δανειακές υποχρεώ­σεις του οποίου ανέρχονται σε 144.000 ευρώ. Οφείλει στεγα­στικό ύψους 80.000 ευρώ, τρία καταναλω­τικά δάνεια 24.000 ευρώ, ενώ έχει δύο πιστωτικές κάρτες με χρέη 10.000 ευρώ και 30.000 ευρώ σε άλλον πιστωτή.

Πτωχεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις ρύθμιση χρεών που έχουν υποβληθεί σε μεγάλη τράπεζα με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκύπτει ότι ένας στους τρεις έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο.

Δάσκαλοι και καθηγητές, αστυνομικοί, τραπεζικοί, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και συνταξιούχοι του Δημοσίου συνθέτουν την εικόνα των ιδιωτών που δηλώνουν πτώχευση, αδυνατώντας να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Πρόκειται για εργαζόμενους με μισθό που κυμαίνεται μεταξύ 1.300-2.000 ευρώ, μηνιαίες δανειακές υποχρεώσεις πάνω από τις 2.000 ευρώ και συνολικά δάνεια 100.000-200.000. Το 60% των τραπεζικών χρεών αφορά σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια αδιασφάλιστα και χωρίς υποθήκες και το 40% σε στεγαστικά.

Κι επειδή κατά βάθος στη Χελώνα, που βρίσκεται από γεννησιμιού της σε κατάσταση κρίσης, αρέσουν τα αρνητικά αποτελέσματα της ιδεολογικής ηγεμονίας της κοινωνίας μας, δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι ο ποιητής το είχε ‘ξηγήσει τ’ όνειρο εγκαίρως:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close