Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι καλύτεροι πελάτες της

Η Χελώνα επεσήμανε προ ημερών, μ’ αφορμή την επιχειρηματική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της G4S, ένα περσινό άρθρο του σημερινού πρωθυπουργού για τις εργολαβίες του δημοσίου και την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται σ’ αυτές τις εργολαβίες. Ξαναδιαβάστε το άρθρο. Κι άλλη μια φορά. Διαβάστε τώρα και τις δηλώσεις της υπουργού εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης για να δείτε τι πάει να πει κωλοτούμπα, πολιτική ανεντιμότητα και καιροσκοπισμός:

«Το υπουργείο δεν μπορεί να μπαίνει σε θέματα συμβάσεων που οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν» είπε, παραπέμποντας στα δικαστήρια τις ενστάσεις που διατυπώνονται κατά της νομιμότητας των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Και παρακάτω, επαναλαμβάνει μετά την χλιαρή αντίδραση της ΓΣΕΕ:

Η υπουργός διευκρίνισε ότι: Πρώτον, η θέση του υπουργείου είναι υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αποτρέπουν την «εργασιακή ζούγκλα». Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά την εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του Ν. 3845/10. Τρίτον, το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων ασκείται από τη Δικαιοσύνη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ν. 3845/10 είναι το διαβόητο μνημόνιο. Στο άρθρο 2 παρ. 7, διαβάζουμε:

7. Οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, δεν έχουν μείνει και πολλά περιθώρια. Ή ξυπνάμε και κινούμαστε, ή θα βρεθούμε σύντομα στον πάτο του πηγαδιού. Διαλιέχτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close