Η ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας μας ενημερώνει ότι
Να παραδίδονται τα δέματα ανοιχτά και να σφραγίζονται ενώπιον ταχυδρομικού υπαλλήλου -με ιδιαίτερη μέριμνα στο απόρρητο των επικοινωνιών και την τυχόν καθυστέρηση στη διαβίβαση- πρότεινε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, στη σύσκεψη που διενεργήθηκε σήμερα με αντικείμενο την ασφάλεια στη διακίνηση δεμάτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Σωκράτης Κάτσικας, ο Διοικητής της ΥΠΑ Οδυσσέας Βλάμης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Παναγιώτης Βουρνάς και Χρήστος Βαρσάμης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ Κων. Ταρλαγιάς και ο Διευθυντής της Δ/15 της ΥΠΑ Γιώργος Νίκου.
Το άρθρο 19 εδάφιο 1 του ισχύοντος συντάγματος, προβλέπει (εφόσον ισχύει ακόμα, φυσικά):
Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
Πώς θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος και θα ισχύσει προληπτικά ο έλεγχος, μένει να το δούμε. Αλλά τι να λέμε τώρα, η αναθεώρηση του 2001 την έχει κάνει τη δουλειά πιο εύκολη. Άρθρο 19, εδάφιο 2:
Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο της παραγράφου 1.
Της ΕΕΤΤ; Όχι. Η Χελώνα νομίζει ότι τζάμπα κινητοποιείται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το 19/2 μιλά για τη συγκρότηση της ΑΔΑΕ, της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Της οποίας την ύπαρξη έμαθε όλος ο κόσμος κατά την διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών. Η ΑΔΑΕ συγκροτήθηκε με τον νόμο 3115/2003, που ορίζει τις αρμοδιότητές της. Στο άρθρο 6, εδάφιο 1 του νόμου αυτού, προβλέπεται, μεταξύ άλλων για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ:
ι) Γνωμοδοτεί και απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και για τη διαδικασία άρσης αυτού.
[…]
ιβ) Εκδίδει κανονιστικές πράξεις, δημοσιευόμενες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δια των οποίων ρυθμίζεται κάθε διαδικασία και λεπτομέρεια σε σχέση με τις ανωτέρω αρμοδιότητές της, καθώς και με την εν γένει διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Εννοείται, φυσικά, ότι το να σκάνε βόμβες σε χέρια ανύποπτων χαμηλόμισθων υπαλλήλων των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών είναι απαράδεκτο – αλλά από εκεί, μέχρι να αίρεται κατ’ ουσίαν το απόρρητο των επικοινωνιών του άρθρου 19 του συντάγματος, υπάρχει απόσταση. Το ρόλο του «καλού», σ’ αυτό το σχέδιο, θα κληθεί να παίξει η ΑΔΑΕ. Έχει κανείς αντίρρηση ότι θα τον παίξει επάξια;
Κρατήστε στο μυαλό σας ότι στο άρθρο 19 του συντάγματος βασίστηκε η άποψη ότι τα μπλογκ δεν είναι μέσα ενημέρωσης και άρα ισχύει γι’ αυτά το απόρρητο κλπ. Ετοιμαστείτε επίσης για την διατύπωση των γνωμοδοτήσεων της ΑΔΑΕ και όχι της ΕΕΤΤ – τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι. Πρόκειται περί υποθέσεως, αλλά εδώ θα είμαστε αν πέσουμε έξω για να παραδεχτούμε το λάθος.