Για την αγορά εργασίας στη Γερμανία

Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει σήμερα στην αγγλική του έκδοση ορισμένα στατιστικά στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά για την πορεία του καπιταλισμού στη Γερμανία. Αν η Γερμανία αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης σ’ έναν έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό και ποια τύχη επιφυλάσσεται στους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Επίσης μας δίνουν το μέτρο της γερμανικής κυριαρχίας στην ΕΕ σ’ ό,τι αφορά το ζήτημα της εργασίας και της αμοιβής της.

Επειδή σπανίως τέτοια στοιχεία βρίσκουν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα στα ελληνικά έντυπα, η Χελώνα παίρνει την πρωτοβουλία να μεταφράσει το σχετικό δημοσίευμα για να τεθεί στη διάθεση των ελλήνων αναγνωστών.

Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Πέρσι, ο αριθμός-ρεκόρ των 40,4 εκατομμυρίων ατόμων απασχολούνταν στην Γερμανία. Όμως, πίσω από τους ισχυρούς αριθμούς, κρύβεται μια ανησυχητική δομική αλλαγή. Η βιομηχανία, η παραδοσιακή ατμομηχανή της Γερμανικής οικονομίας, βλέπει τη σημασία της να μειώνεται.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βγαίνει από τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες – και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι. Οι στατιστικές της εργασίας του προηγούμενου έτους δείχνουν την έκταση της ανάρρωσης: Οι εργαζόμενοι στην Γερμανία είναι περισσότεροι από ποτέ.

Το 2010, κατά μέσο όρο εργάζονταν 40,37 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό σημαίνει την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 197.000 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε επιτευχθεί το 2008. Το 2009, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 45.000 μόνο, παρά την έντονη οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η ανεργία στη Γερμανία έπεσε στο 6,8%, από 7,4% το προηγούμενο έτος, και κάτω από πολλούς ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Ωστόσο, παρά τις στατιστικές, είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

Μια πιο αναλυτική ματιά, οι εντυπωσιακοί αριθμοί κρύβουν μια λιγότερο επιθυμητή τάση: Η έκρηξη της αγοράς εργασίας έχει συμβεί στα πιο περιθωριακά και ασταθή τμήματα της οικονομίας.

Για παράδειγμα, περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν μισθό μόνο 400 ευρώ τον μήνα και πάνω από 2,2 εκατομμύρια συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους με δεύτερες δουλειές.

Στο μεταξύ, αυξανόμενες ποσότητες αυτών που αναζητούν ασφαλή απασχόληση καταλήγουν σε πρακτορεία προσωρινής εργασίας, σ’ έναν κλάδο που διαρκώς μεγαλώνει. Παρά τις προβλέψεις για την ισχυρή οικονομική προοπτική της χώρας, πάνω από 900.000 Γερμανοί μπορούν να εργαστούν μόνο αν και όταν είναι αναγκαίοι.

Οι πιο πρόσφατες στατιστικές επίσης δείχουν ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στη μέση μια δομικής αλλαγής. Πέρσι, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εργαζομένων εργάζονταν στον ανερχόμενο κλάδο των υπηρεσιών. Το 1991, λιγότερο απ’ το 60% εργάζονταν σ’ αυτόν τον κλάδο, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί σε 73,5%.

Μια σημαντική αλλαγή είναι εν όψει στον κλάδο της βιομηχανίας, που είδε τη συμμετοχή του στην απασχόληση να μειώνεται από το 1991 από 29,3% στο 18,9%. Στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο πολύ σημαντικός βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας έχανε μια ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο.

Advertisements

One thought on “Για την αγορά εργασίας στη Γερμανία

  1. Μια άλλη περιγραφή του ίδιου ζητήματος. Μιλάει ο Μίχαελ Χάιζε, οικονομολόγος της Allianz. Η περιγραφή γίνεται θετική όταν είσαι στην άλλη πλευρά του ποταμού:

    «Από το 1999» μας θυμίζει, «έχουμε 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έναντι 7 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, δηλαδή σημαντική αύξηση, η αγοραστική σταθερότητα κρατήθηκε ψηλά, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2%, δηλαδή καλύτερα από ότι στις ΗΠΑ που ήταν 2,5%. Σε αυτά τα 11 χρόνια το ευρώ αύξησε την αξία τους σε σχέση με το δολάριο. Κι αυτό που βρίσκω άξιο προσοχής είναι ότι το ποσοστό αποθεμάτων σε ευρώ από 18% που ήταν στην αρχή ανέβηκε στο 27%. Τέλος στο χώρο του ευρώ έχουμε ένα πιο εξισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

    Κυρίως για τη Γερμανία η είσοδος του ευρώ άξιζε τον κόπο, υποστηρίζει ο Μίχαελ Χάιζε. Ενώ το μάρκο έχανε κάθε χρόνο 2,6% της αξίας του, ο πληθωρισμός τώρα με το ευρώ φτάνει μόνο στο 1,5% το χρόνο. Και χάρη στη συγκρατημένη μισθολογική πολιτική η Γερμανία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της μετά την εισαγωγή του ευρώ σε ποσοστό του 90%. Εκείνο που περιμένει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz από την πολιτική είναι να αναλάβει και τις υποχρεώσεις της, αφού η Γερμανία οφελείται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από το σταθερό ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s