Κι άλλος πνιγμός στον Έβρο

Πριν από δυο μήνες, η Χελώνα επεσήμανε τους ειδικούς όρους άσκησης της δημοσιογραφίας που επιβάλλει η παρουσία του Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα, πολλά ενημερωτικά μέσα αναπαράγουν το δελτίο τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, όπου ανακοινώνεται η σύλληψη γερμανού δημοσιογράφου στην παραμεθόριο περιοχή Καστανέων – Ν. Βύσσας, διότι «ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν τήρησε τους προβλεπόμενους κανόνες πρόσβασης και τις διαδικασίες δημοσιογραφικής κάλυψης που έχουν δημοσιοποιηθεί και προϋποθέτουν ειδική άδεια από τις Ελληνικές Αρχές«.

Τους «προβλεπόμενους κανόνες και διαδικασίες» μπορείτε να τους διαβάσετε στην προ διμήνου ανάρτηση της Χελώνας. Είναι οι κανόνες που παράγουν δημοσιογραφικό προϊόν αυτού του τύπου [via frontexplode.eu]:

Επειδή οι έλληνες δημοσιογράφοι έχουν συνηθίσει να κάνουν αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία, κανείς απ’  όσους αναπαράγουν το αστυνομικό δελτίο τύπου δεν εξετάζει περαιτέρω τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη ο δημοσιογράφος. Το μόνο σημείο «ρεπορτάζ» στα πάμπολλα πανομοιότυπα δημοσιεύματα είναι το όνομα του δημοσιογράφου, η εφημερίδα που εργάζεται και ο όμιλος που ανήκει η εφημερίδα – στοιχεία που προφανώς δόθηκαν ατύπως (και ίσως παρανόμως) από την αστυνομία και θα περιλαμβάνονται στο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Αν και το όνομα του γερμανού δημοσιογράφου γράφεται ανορθόγραφα. Έτσι ο Joerg Heuer δύσκολα θα τύχει υποστήριξης από τους έλληνες συναδέλφους του διότι (σύμφωνα με την «αστυνομική έρευνα») είχε το θάρρος ν’ αμφισβητήσει την απαράδεκτη διαδικασία «ενσωμάτωσης» που προκρίνει ο Frontex για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Ο εισαγγελέας της Ορεστιάδας άσκησε δίωξη στον γερμανό δημοσιογράφο σύμφωνα με το άρθρο 149 του ποινικού κώδικα «περί κατασκοπείας» και τον μεταξικό αναγκαστικό νόμο 376/18-12-1936 «περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων», μας ενημερώνει η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας (και όχι η αρμόδια δικαστική αρχή, ο εισαγγελέας πρωτοδικών δηλαδή).

Το άρθρο 149 ΠΚ προβλέπει:

1. Όποιος: α) χωρίς δικαίωμα καταρτίζει εικόνες ή σχέδια οχυρώσεων, πλοίων, δρόμων, καταστημάτων ή άλλων έργων ή στρατιωτικών τόπων ή β) για τον σκοπό αυτόν, μπαίνει κρυφά ή με απάτη στα μέρη αυτά, αν η προσέλευση εκεί απαγορεύεται στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από ειδική διάταξη.

2. Όποιος εισέρχεται στα πιο πάνω μέρη κρυφά ή με απάτη, τιμωρείται γι’ αυτό και μόνο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Ο Α.Ν. 376/1936, από την άλλη, προβλέπει την ύπαρξη «Αμυντικών περιοχών» στις οποίες υπάρχουν ή πρόκειται να εκτελεστούν οχυρωματικά έργα. Αυτές οι «αμυντικές περιοχές» έχουν κλειστές «απηγορευμένας ζώνας» και ημιανοιχτές «επιτηρουμένας ζώνας» και βρίσκονται υπό την αποκλειστική δικαιοδοσία των στρατιωτικών αρχών. Η Χελώνα εικάζει πως ο γερμανός δημοσιογράφος διώκεται βάσει των άρθρων 4 (πρόβλεψη απόλυτης απαγόρευσης εισόδου στην απαγορευμένη ζώνη) ή 5 (πρόβλεψη περιορισμών εισόδου στην επιτηρούμενη ζώνη).

Εννοείται πως το ρεπορτάζ των ελλήνων δημοσιογράφων δεν εκτείνεται σε λεπτομέρειες όπως εάν εξακολουθεί να ισχύει ο μεταξικός δικτατορικός νόμος (π.χ., λειτουργεί η «Επιτροπή Στρατιωτικής Ασφαλείας» του άρθρου 8, η οποία «αποφασίζει περί εκτοπίσεως μέχρι πέντε ετών εκ της Επιτηρουμένης Ζώνης υπόπτων δια την ασφάλειαν αυτής προσώπων μόνων ή μετά των οικογενειών των«; Ή ακόμη, εφοδιάζουν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές τους κατοίκους της επιτηρούμενης ζώνης με ειδικές άδειες άσκησης επαγγέλματος εντός αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του εν λόγω αναγκαστικού νόμου;) ή ποια είναι τα όρια της επιτηρούμενης και ποια της απαγορευμένης ζώνης, πώς σημαίνονται αυτά τα όρια, πού ακριβώς συνελήφθη ο γερμανός δημοσιογράφος, πού κρατείται και άλλα τέτοια ανιαρά.

Όπως σχολίασε η Χελώνα σ’ ένα άλλο μπλογκ, οι έλληνες σοσιαλιστές έχουν διαλέξει τη συμπόρευση με το συντηρητικό μπλοκ της ευρωπαϊκής ένωσης. Έχουν διαλέξει, εξάλλου, τη συμπόρευση με το συντηρητικό μπλοκ και έξω από την ΕΕ. Η πρόθεση του σοσιαλιστικού υπουργείου προστασίας του πολίτη να χτίσει φράχτη στα χερσαία σύνορα του Έβρου(*) το βάζει δίπλα στην διακυβέρνηση Μπους του νεότερου που έχτισε μεγάλο τέτοιο τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, δίπλα στην ισραηλινή ακροδεξιά με τους πολλαπλούς αποκλεισμούς της πάνω στον παλαιστινιακό λαό (την Τετάρτη μας επισκέπτεται και ο ισραηλινός υπεξ Λίμπερμαν) και οπωσδήποτε πολύ μακριά από τις καλύτερες δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης.

Η Χελώνα φαντάζεται ότι το ελληνικό κράτος στο τέλος δε θα τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον γερμανό δημοσιογράφο, ίσως επειδή εργάζεται σε μεγάλο όμιλο ΜΜΕ που μπορεί ν’ αντιδράσει στη δίωξη. Ο Joerg Heuer μάλλον θα ‘ναι απ’ αυτή την άποψη τυχερός, κι ίσως την επόμενη φορά να επιλέξει να δεχτεί τις πηγές του Frontex για το ρεπορτάζ του [via frontexplode.eu]:

Από την άλλη πλευρά, άτυχοι παραμένουμε όλοι εμείς, που εκτός από την τρόικα και την σοσιαλιστική μας κυβέρνηση, έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε εισαγγελείς που ξεθάβουν αναγκαστικούς νόμους της μεταξικής δικτατορίας, ανευθυνοϋπεύθυνους «αξιωματούχους της Frontex» με θολές αρμοδιότητες να ελέγχουν τα σύνορα της χώρας, πρώην προέδρους της ΕΦΕΕ που είδαν το φως το αληθινό τώρα στα γεράματα και λαμβάνουν τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς και δημοσιογράφους που, με το φόβο της επόμενης μέρας στο ρευστό τοπίο των media, δεν αγγίζουν ό,τι καίει.

Ειρωνική λεπτομέρεια: Μεταξύ των υπουργών που υπογράφουν τον αναγκαστικό νόμο 376/1936 (καθώς, ως γνωστόν, μετά το πραξικόπημα του Ιωάννη Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936 η βουλή δεν λειτουργούσε, οπότε οι νόμοι εγκρίνονταν απ’ το υπουργικό συμβούλιο), βρίσκεται ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αλέξανδρος Παπαχελάς. Ο παππούς.

Η συνέχεια στις οθόνες σας. Έως ότου, φυσικά, διαλέξετε άλλο γήπεδο.

πηγές τοπικά(**):

Δελτίο τύπου αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, 7-1-2011
Αναγκαστικός Νόμος 376/1936

Σημειώσεις

(*) Αν ισχύει βέβαια ο Α.Ν. 376/1936, η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο εθνικής άμυνας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα: η ισχύς των νόμων αλλάζει ανάλογα με τη σκοπιμότητα που εξυπηρετείται!

(**) Η Χελώνα προσπαθεί πάντοτε να τεκμηριώνει τις αναρτήσεις της με συνδέσμους. Μια αναδρομή σε παλαιότερες αναρτήσεις, όμως, απέδειξε ότι τα 2 ή 3 χρόνια είναι αρκετά ώστε πολλοί σύνδεσμοι στους οποίους παραπέμπει να μην ισχύουν πια. Θα προσπαθήσει, λοιπόν, από εδώ και πέρα, να επισυνάπτει σε κάποια μορφή τις αναφερόμενες πηγές τοπικά. Καλό θα ήταν αυτό να μπορέσει να γίνει και προς τα πίσω, αλλά επειδή είναι μια δουλειά που χρειάζεται πολύ χρόνο, δεν μπορεί να το υποσχεθεί.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κι άλλος πνιγμός στον Έβρο

 1. Δεύτερο σχετικό περιστατικό. Ευκαιρία να μάθουμε τι έγινε και με τον γερμανό της προηγούμενης βδομάδας, γιατί αλλιώς οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν πρόκειται ν’ ασχοληθούν μ’ αυτόν:

  Στη σύλληψη δυο δημοσιογράφων, ενός οπερατέρ και δυο κατοίκων της περιοχής Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, προχώρησαν άνδρες του τμήματος συνοριακής φύλαξης, όταν οι πρώτοι μπήκαν σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή

  Οι δημοσιογράφοι μαζί από δύο πολίτες εντοπίστηκαν στην οριογραμμή των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, χώρος στον οποίο υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις πρόσβασης.

  Κατασχέθηκαν μία φωτογραφική μηχανή και μία βιντεοκάμερα με οπτικό υλικό καθώς σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες δεν είχαν ειδική άδεια από τις Ελληνικές Αρχές ως όφειλαν.

  Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

  Κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί μέτρων ασφάλειας οχυρών θέσεων.

  Πριν δέκα μέρες στην ίδια περιοχή είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο, γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος και καταδικάσθηκε σε τετράμηνη φυλάκιση, με αναστολή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close