Τα ψέματα του υφυπουργού εξωτερικών έχουν κοντά ποδάρια

Θα μάθατε πιθανόν το ανέκδοτο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» διέγραψε το κόμμα του τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλί  από τις τάξεις της οργάνωσης. Η Χελώνα έχει εξοργιστεί με μια λεπτομέρεια:

Υπάρχει ένας υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας με το όνομα Δημήτρης Δόλλης. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, ο κύριος αυτός δεν διστάζει να λέει καραμπινάτα ψέματα. Το Βήμα γράφει:

Η απόφαση για τη διαγραφή του κ. Μπεν Αλί, έγινε, όπως ανέφερε ο κ. Δόλλης, όταν άρχισαν τα γεγονότα στην Τυνησία και προτού ο κ. Μπεν Αλί δραπετεύσει στο εξωτερικό, παίρνοντας μαζί του και ένα τόννο χρυσό όπως κατηγορήθηκε.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε χρονική σειρά:
Οι ταραχές ξέσπασαν στην Τυνησία με την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι στις 19/12. Ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι πέθανε στο νοσοκομείο δεκαπέντε περίπου μέρες αργότερα, στις 4/1. Ο Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία την Παρασκευή 14/1. Η «Σοσιαλιστική Διεθνής» δημοσιεύει την απόφαση του προέδρου της στις 17/1.
Μήπως η «Σοσιαλιστική Διεθνής» δεν δουλεύει τα Σαββατοκύριακα; Θα μπορούσε κανείς να αθωώσει τη «Σοσιαλιστική Διεθνή» και να της χρεώσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υπηρεσιακές καθυστερήσεις. Αλλά δεν γίνεται.
Πάμε λίγο πιο πίσω, στην Πέμπτη 13/1: Ο Μπεν Αλί προσπαθεί να συγκρατήσει την εξουσία. Η «Σοσιαλιστική Διεθνής» εκδίδει ανακοίνωση για την κατάσταση στην Τυνησία, στην οποία καταλήγει:

Η Σοσιαλιστική Διεθνής καλεί την κυβέρνηση της Τυνησίας να αντιδράσει άμεσα με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο στις απαιτήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στον δρόμο για ελευθερίες, ευκαιρίες και χειραφέτηση [empowerment], και να αδράξει την ευκαιρία για να θέσει τα θεμέλια μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και πιο δίκαιης για όλους τους Τυνήσιους.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Τυνησίας σ’ αυτή τη προσπάθεια.

Οπότε, συμπεραίνουμε ότι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Μπεν Αλί. Όταν πια δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, με μια διακριτικότατη ανακοίνωση τον «διέγραψε» από τις τάξεις της.
Πρόβλημά του! Δε νομίζω ότι έχει κανείς σήμερα την ψευδαίσθηση ότι η «Σοσιαλιστική Διεθνής» θα μπορούσε να κρατήσει κάποια διαφορετική στάση στην υπόθεση της Τυνησίας. Τα «και Σοσιαλισμός και Βαβαρότητα» μέλη της δεν υπάρχει περίπτωση να μας εκπλήξουν ευχάριστα, κινούμενα έστω μια φορά χωρίς σκοπιμότητα. Η Χελώνα δεν έχει απαίτηση απ’ τον Γιωργάκη. Κινήθηκε στα πλαίσια της πάγιας τακτικής του.
Όμως ο υφυπουργός που δίνει όψιμα την σχετική «είδηση» στο Βήμα, πάνω στην πρεμούρα του να βγάλει τη «σοσιαλιστική» ουρά του έξω από τη σκληρή πραγματικότητα και να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, ψεύδεται χωρίς ντροπή.
Μαζί του, δεν ντρέπεται καθόλου και ο συντάκτης του άρθρου Νίκος Χασαπόπουλος, ο οποίος αναπαράγει χωρίς στοιχειώδη διασταύρωση ό,τι του είπε ο υφυπουργός.
Ο Δημήτρης Δόλλης μπορεί να κάνει τον αυστραλό, αλλά κι εμείς δεν είμαστε αμερικανάκια. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο υφυπουργός για να διατηρήσει στοιχειωδώς την αξιοπιστία του, είναι να ανακαλέσει τη δήλωσή του.
Μαζί του, ο Νίκος Χασαπόπουλος ας ζητήσει συγνώμη για την ανακρίβεια. Ας πει, βρε αδερφέ, ό,τι είπε κι ο πρόεδρός του: «αυτό μου είπαν, αυτό έγραψα». Να ξέρουμε κι εμείς με τι έχουμε να κάνουμε.

ΠΗΓΕΣ
Witnesses report rioting in Tunisian town –  Reuters
SI Statement on Tunisia – 13 January 2011
BBC News – Tunisia_ President Zine al-Abidine Ben Ali forced out

SI decision on Tunisia – 17 January 2011
Διαγραφή Μπεν Αλί με απόφαση Γ. Παπανδρέου – ΤΟ ΒΗΜΑ
Mohamed Bouazizi – Wikipedia, the free encyclopedia
Δημήτριος Δόλλης

Advertisements

One thought on “Τα ψέματα του υφυπουργού εξωτερικών έχουν κοντά ποδάρια

  1. Παράθεμα: Παπανδρέου στηρίζει Μουμπάρακ « Η ΧΕΛΩΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s