Μισές αλήθειες: τα όπλα του λαϊκισμού

Χάρη στην τρόικα, που επιμένει στη διαφάνεια, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν ισολογισμούς. Τα στοιχεία του 2009 για δέκα νοσοκομεία, που περιλαμβάνουν τα δύο μεγαλύτερα από τα 134 κρατικά, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Τα έσοδά τους δεν καλύπτουν καν τη μισθοδοσία τους, ενώ οι προμήθειες και λοιπές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες των εσόδων, αφήνοντας μια τρύπα δισεκατομμυρίων που καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις. Αντίθετα τα ιδιωτικά νοσοκομεία την ίδια χρονιά ήταν κερδοφόρα.

γράφει η Μιράντα Ξαφά, του ΔΝΤ, της «Δράσης» και της IJ Partners στην Καθημερινή. Όμως τα όπλα του λαϊκισμού, ακόμη κι αυτού του επιστημονικοφανούς λαϊκισμού της Καθημερινής και των «οργανικών διανοούμενών» της, δεν αλλάζουν. Πρόκειται και πάλι για τη βασική μέθοδο της μισής αλήθειας.

Εντάξει, υπάρχει κακοδιαχείριση στην υγεία, υπάρχουν ανεξέλεγκτες προμήθειες, υπερβολική συνταγογράφηση κλπ. Από πού κι ως πού, όμως, είναι έγκυρη η σύγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων των δημόσιων νοσοκομείων με αυτά των ιδιωτικών;

Κάνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία πρωτοβάθμια φροντίδα; Αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά; Επωμίζονται το κόστος των διακομιδών; Πόσο κοστίζει κατά μέσο όρο μια μέρα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Υγεία, ας πούμε; Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει πρόσβαση σ’ αυτήν;

Η Χελώνα θα μπορούσε να συνεχίσει τις ερωτήσεις που δείχνουν το αβάσιμο του ισχυρισμού της κ. Ξαφά, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός.

Απέναντι σε κάθε μισή αλήθεια, καθήκον κι υποχρέωσή μας είναι να αποκαλύπτουμε την άλλη μισή. Έτσι οι υπεράνω κριτικής «φιλελεύθεροι» αρθρογράφοι, που τρώνε ψωμάκι από την συκοφάντηση της ζωντανής εργασίας, θα εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης, μπας και ξυπνήσουμε λιγάκι.

Advertisements

One thought on “Μισές αλήθειες: τα όπλα του λαϊκισμού

  1. Παράθεμα: Διαφάνεια | niemandsrosenie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s