Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: μαθήματα παραπλάνησης απ’ τον υπουργό «διαφάνειας»

Ο υπουργός δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου τον ρωτά:

– Πιστεύετε ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και τον χώρο της Δικαιοσύνης; Τι λέτε για την πρόταση Γιούνγκερ να μπουν τεχνικοί σύμβουλοι από την Ευρώπη και σε αυτόν τον χώρο;

«Η αδικία, η ανομία και η ατιμωρησία είναι δυστυχώς πλέον δομικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος, είναι νοοτροπία. Η αδικία και η ανομία ξεκινούν δυστυχώς από πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας και διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή όμως η διαπίστωση, που αποτελεί σήμερα κοινό τόπο, είναι ατυχές να συνδέεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιούνγκερ. Αν ανατρέξουμε στο σύνολο των δηλώσεων του κ. Γιούνγκερ, θα διαπιστώσουμε ότι η όλη συζήτηση είναι ανούσια και περιττή καθώς ήταν σαφής η αναφορά του για έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

Δηλαδή, ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν βλέπει θετικά τους εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους στο χώρο της δικαιοσύνης κι ακόμη ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Η δημοσιογράφος δεν επιμένει για να διευκρινίσει, κι έτσι η απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης στέφεται με επιτυχία. Ο υπουργός είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι της πολιτικής, και έχει μάθει καλά να μην απαντά σ’ αυτό που τον ρωτάνε. Η αλήθεια, βέβαια, είναι κάπως διαφορετική.

Στις σελίδες 51-55 του επικαιροποιημένου μνημονίου και υπό τον τίτλο «Για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος» διαβάζουμε μεταξύ άλλων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης στους «εταίρους» της χώρας:

[Η Κυβέρνηση] διεξάγει, από κοινού με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, μελέτη των εκκρεμών υποθέσεων σε όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2012 και ανάλυσή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. [Q2 2011]

Και πιο κάτω:

Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012, η Κυβέρνηση με βάση τη μελέτη που διεξήγε από κοινού με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα υπόλοιπα δικαστήρια κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό ως το τέλος Ιουλίου 2013 και αρχίζει την εφαρμογή του προγράμματος δράσης. [Q3 2012]

Σε περιόδους μειωμένης κυριαρχίας ο χώρος της δικαιοσύνης, μιας εκ των τριών εξουσιών, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τα ενδιαφέροντα των πραγματικών διαχειριστών της χώρας. Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον χώρο της δικαιοσύνης, τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός καταπίνει αμάσητες στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε στην εξής μία: προώθηση των συνοπτικών διαδικασιών στη δικαιοσύνη, με ιδιαίτερη μέριμνα τις φορολογικές υποθέσεις, τις αναγκαστικές εκτελέσεις και τις διαταγές πληρωμών. Η Χελώνα δεν θέλει να κουράσει με περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως σχηματίζει την εντύπωση ότι ο συντάκτης των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη ως τεχνική διαδικασία, παράπλευρη της κρατικής μηχανής. Δεν θα επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού αυτή τη στιγμή, είναι όμως ανοικτή σε απόψεις. Σε σοβαρές απόψεις, οπότε ο κ. υπουργός παρακαλείται να απέχει από τον διάλογο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s