Μπάμπης Παπαδημητρίου, συνώνυμο της προπαγάνδας

Η Χελώνα δεν νομίζει ότι είναι και πολύ δύσκολο να στηριχτεί ο ισχυρισμός του τίτλου, απλώς θα ήθελε να επισημάνει ένα χθεσινό παράδειγμα. Ο φίλτατος κ. Παπαδημητρίου, σε άρθρο του στην Καθημερινή, υποστηρίζει, θολώνοντας κατά την προσφιλή του συνήθεια τα νερά:

Ξεχνούν […] πολλοί από τους «ιδεολόγους» την αρχική προέλευση των χρημάτων που έχουν επενδυθεί, από τις τράπεζες, στα κρατικά ομόλογα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «λεφτά των τραπεζών», πιθανότατα των μετόχων τους ή των «πλουσίων κερδοσκόπων-επενδυτών». Στην πράξη, πρόκειται για χρήματα των μικρών και μεσαίων αποταμιευτών.

Αυτός ο φτηνός συναισθηματικός λαϊκισμός περί θιγόμενων μικρομεσαίων αποταμιευτών (η λέξη καταθέτης κάνει τζιζ εν προκειμένω) καταρρέει φυσικά αν λάβει κανείς υπόψη τον θεμελιώδη κανόνα της σύγχρονης τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής πραγματικότητας: Τα χρήματα που «διαθέτουν» και «επενδύουν» οι τράπεζες δεν σχετίζονται τόσο με τις καταθέσεις των αποταμιευτών που τις εμπιστεύονται, όσο με το παιχνίδι των διαδοχικών δανείων. Για όσους δεν έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι το μεγάλο κόλπο, μια εκλαϊκευμένη βιντεοπεριγραφή του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπάρχει εδώ.

ΥΓ. Η Χελώνα θα διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη, για την οποία φυσικά είναι έτοιμη να πει mea culpa αν πέσει έξω: Το plan A του PSI+ είναι έτσι κι αλλιώς ανεδαφικό και δε θα πραγματοποιηθεί. Αλλά και το plan B, της ενεργοποίησης των CACs δηλαδή, δεν θα συμβεί άμεσα. Όσοι περιμένουν εκλογές και προετοιμάζονται γι’ αυτές, θα βρεθούν και πάλι εκτός πραγματικότητας. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s