Ψιλά γράμματα: Όταν οι τράπεζες αθετούν τις υποσχέσεις τους

Στα (υποχρεωτικά) ασφαλιστήρια περιουσίας που συνοδεύουν τα στεγαστικά δάνεια που αφειδώς έδιναν οι τράπεζες μέχρι πρόσφατα προστέθηκε νέος όρος. Η Χελώνα αντιγράφει από ασφαλιστήριο της EFG Eurolife, της θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρείας της Eurobank:

Προσθήκη νέου ειδικού όρου με τίτλο «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΛΟΓΩ ΚΥΡΩΣΕΩΝ» ως εξής: Η Εταιρεία δεν παρέχει κάλυψη, ούτε υποχρεούται σε καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης ή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού με βάση το παρόν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, στο βαθμό που η παροχή της εν λόγω κάλυψης και/ή η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης ή του εν λόγω χρηματικού ποσού θα εξέθετε την Εταιρεία στον κίνδυνο επιβολής οποιασδήποτε κύρωσης, απαγόρευσης ή περιορισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ή επιβολής εμπορικών ή οικονομικών κυρώσεων σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς οποιασδήποτε δικαιοδοσίας που θα διέπει την Εταιρεία.

Ας κάνουμε μια υπόθεση: το σπίτι παίρνει φωτιά, η ασφαλιστική πληρώνει το κεφάλαιο και έτσι μειώνονται τα διαθέσιμά της κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και της αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Δεύτερη υπόθεση, καλύτερη: ο δανειζόμενος χρεοκοπεί, η ασφαλιστική πληρώνει το χαμένο κεφάλαιο στην τράπεζα, δηλαδή η τράπεζα διαγράφει το δάνειο και για να πάρει την ενίσχυση από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπόκειται σε εμπορικούς περιορισμούς.

Το παράδειγμα δεν έχει και πολύ νόημα αν μιλάμε για ένα μόνο συμβόλαιο, αλλά στη θάλασσα των στεγαστικών δανείων των τελευταίων χρόνων το δεύτερο σενάριο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η γραμμή άμυνας των τραπεζών: θα αρνηθούν να πληρώσουν τα cds/ασφαλιστήρια για να μη χρεωθούν. Υπέροχα.

Αν κανείς έχει άλλη ανάγνωση, η Χελώνα θα χαρεί να την ακούσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s