Για την Ελληνική Χαλυβουργία

Η Χελώνα διαβάζει σήμερα στο capital.gr ότι η διοίκηση της Ελληνικής Χαλυβουργίας προσανατολίζεται στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο:

«Η πολιτική εκμετάλλευση και η αδιαφορία για τον κλάδο καταδικάζει σε θάνατο την χαλυβουργική μονάδα του Ασπρόπυργου». Αυτή η θέση (σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr) θα υπερτονισθεί, σε διάφορους τόνους και με ισχυρά επιχειρήματα, για τον ρόλο του ΠΑΜΕ και την αδιαφορία των κυβερνήσεων από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής του ομίλου Ελληνική Χαλυβουργία με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση τις επόμενες ημέρες.

Η πολύμηνη απεργία θα ήταν καταστροφική αν είχε επίδραση στην παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην αρχή της απεργίας το σωματείο των εργαζομένων,  η παραγωγή του εργοστασίου το 2010, είχε αύξηση από 196.000 σε 266.000 τόνους σιδήρου ενώ ο τζίρος το 2010 ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα νούμερα αυτά, θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με εκείνα που δίνει η ίδια η εταιρεία σε σχέση με την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων της: το μεν εργοστάσιο του Ασπρόπυργου έχει ετήσια δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνων, ενώ τα δύο εργοστάσια του βόλου ξεπερνούν τους 1.300.000 τόνους – ως δυνατότητα, προσοχή, όχι ως πραγματική σημερινή παραγωγή. Από την άλλη, ο τζίρος του 2006, πχ, ήταν 347 εκατομμύρια ευρώ. Εν ολίγοις, το προϊόν της εταιρείας έχει χαμηλή ζήτηση, χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι λογικό, αν λάβει κανείς υπόψη την κατάρρευση της αγοράς της οικοδομής εν μέσω κρίσης. Όμως αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το αυτί του βιομηχάνου δεν ιδρώνει, καθώς η κερδοφορία του δεν εξαρτάται από την παραγωγή των εργοστασίων, αλλά, αντιθέτως, από το σπρώξιμο των αδρανών κεφαλαίων του σε άλλες πιο κερδοφόρες κατευθύνσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκει να ξεφορτωθεί το βαρίδι των εργαζόμενων. Είναι γεγονός ότι αυτή η πλευρά του προβλήματος έχει αποσιωπηθεί και από το σωματείο εργαζομένων, αλλά και από τους πολυπληθείς αλληλέγγυους των προηγούμενων μηνών. Αν, όμως, το σωματείο έχει κάνει κάποιο λάθος, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μην φανεί η πραγματική σκοπιμότητα του Μάνεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s