Ο Γιώργος Παπανδρέου καταπέλτης εναντίον του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπανδρέου δε μασάει τα λόγια του για το ΠΑΣΟΚ. Άραγε τι μπορεί να συμβεί μετά από αυτή την τοποθέτηση;

Αποδειχθήκαμε ως ΠΑΣΟΚ ανήμποροι να κόψουμε τους γόρδιους δεσμούς με το συγκεντρωτισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τον κρατικισμό, αυτά τα μοντέλα που ήρθαν από τη μια μεριά από ένα δογματικό συγκεντρωτικό κομμουνιστικό κόμμα, και από την άλλη μεριά από τη λογική ενός συγκεντρωτικού δεξιού κράτους με τις πελατειακές σχέσεις.

Φανήκαμε ανήμποροι λοιπόν και αντί να αλλάξουμε τις δομές της εξουσίας τις χρησιμοποιήσαμε. Και αυτές μας αφομοίωσαν και μας αλλοίωσαν. Η έλλειψη της πολιτικής βούλησης να αντιπαρατεθούμε σθεναρά και αποφασιστικά σε λειτουργίες και δομές εξαρτησιακές, έχει κατ’ εμέ ως γενεσιουργό αιτία την έλλειψη συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στο κίνημά μας, μέσα στο κόμμα μας.

Πιστεύω ότι αυτό διαμόρφωσε και εξέθρεψε μια πολιτική πρακτική της νομής και αλαζονείας της εξουσίας, καθώς και μια ρουσφετολογική λογική διαφόρων μαγαζιών και ομάδων. Και διαπαιδαγωγήσαμε έτσι ένα ολόκληρο κίνημα με ίντριγκες, βυζαντινισμούς, πισώπλατα μαχαιρώματα, πνίγοντας τις πιο ζωντανές φωνές και παθητικοποιώντας κοινωνικά και μαζικά κινήματα, που ήταν δυνάμεις αλλαγής.

Αντί να απελευθερώσουμε δυνάμεις λαϊκές, αποψιλώνοντας κεντρικές δικές μας αρμοδιότητες, μεταφέροντάς τους εξουσίες, στηρίζοντας τη δημιουργική τους πρωτοβουλία, από το 1985 και μετά εγκλωβίσαμε το λαό στα στενά κομματικά τείχη με πολώσεις και συνθήματα, παγιώνοντας την ακινησία, τις ισορροπίες της αδράνειας, τους συσχετισμούς εξουσίας. Ωφελημένο από τις λογικές αυτές ήταν μόνο ένα ανομοιογενές εσωτερικό κομματικό κατεστημένο, που κύριο στόχο είχε τη διαιώνιση της καρέκλας. Έτσι όμως δεν απαντήσαμε στο πιο καίριο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας: την αλλαγή των οπισθοδρομικών, αντιπαραγωγικών και εξαρτησιακών δομών εξουσίας. Χάσαμε το στόχο μας και γίναμε αυτοσκοπός.

Το ερώτημα της αρχής μπορεί ν’ απαντηθεί, βεβαίως, διότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα μ’ αυτά τα λόγια. Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1996.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s