Ονειροκρίτες

Άλλο ένα από εκείνα τα δυο-τρία μικρά που η Χελώνα είχε ξεχάσει. Για να μην ξεχνιόμαστε.

ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΕΣ

Τι γίνεται αν δεις στον ύπνο σου ελεγκτή λεωφορείου, μέσα σε τρόλεϊ μάλιστα κι ενώ έχεις μπει σ’ αυτό μόνο για μια στάση – κατά λάθος βέβαια; Ένας σύγχρονος ονειροκρίτης θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και τέτοια ενδεχόμενα.

Ένας σύγχρονος ονειροκρίτης θα ήθελα να συμπεριλαμβάνει και τέτοια ενδεχόμενα, για να μπορώ να έχω μια εξηγητική δύναμη για τα ανόητα όνειρά μου. Δεν είναι πως με προβληματίζουν ακριβώς· απλά όσο κοιμάμαι δε μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος, ενώ στην πραγματικότητα κοιμάμαι βαθύτατα – δικαίως και ως δίκαιος. Δεν ονειρεύομαι ποτέ πως κοιμάμαι, ή μάλλον δεν ονειρεύομαι ποτέ πως μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος.

Αν είχα ξεφύγει από το βραχνά των ψυχαναλυτικών αναπαραστάσεων, θα νοιαζόμουν λιγότερο. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, κι αντίθετα είμαι δέσμιος της λογικής των ονείρων, προσπαθώ να εξηγήσω τους λόγους που βλέπω τα συγκεκριμένα όνειρα.

Οι παραδοσιακοί ονειροκρίτες έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ψυχανάλυσης. Θα εξηγηθώ ξεκινώντας από ένα παράδειγμα.

Πες πως βλέπεις μέλι. Ο ονειροκρίτης θα εξηγήσει: «Αν το δεις μεγάλη ευτυχία σε περιμένει, αν δεις άλλον να τρώει μέλι, σημαίνει ότι το πρόσωπο με το οποίο συνδέεσαι σε απατά». Να ένας απλούστατος συμβολισμός, μια μικρή συμπαιγνία αυτού που βλέπει το όνειρο κι αυτού που το εξηγεί. Ή θα φας μέλι, ή θα στο φάνε. Ο ονειροκρίτης, όμως, θέλει να μας πείσει πως μ’ αυτόν τον συμβολισμό προβλέπει ένα κάποιο μέλλον. Επιτέλους, δε θα βρίσκεσαι στη δεινή εκείνη θέση του κερατά που αγνοεί, αν βέβαια εξηγήσεις έτσι το όνειρο.

Από ψυχανάλυση δεν ξέρω. Ο ψυχαναλυτής κάτι άλλο θα έβρισκε να σου πει για το νόημα του μελιού. Εκείνο που μπορώ εύκολα να φανταστώ, είναι το επιχείρημα του ψυχαναλυτή απέναντι στον ονειροκρίτη. Πρώτα έμαθες τι σημαίνει να δεις μέλι, μετά το είδες, άρα επρόκειτο για μια ασυνείδητη επιλογή σου, επειδή φοβάσαι πως το άτομο με το οποίο συνδέεσαι σε απατά. Όμως γιατί φοβάσαι; Διότι κάτι άλλο έχει συμβεί νωρίτερα, κάτι με τη δομή της προσωπικότητάς σου, κάτι με τη μάνα σου και τον πατέρα σου, κάτι που, δυστυχώς, δε θα μπορέσουμε εύκολα να ξεπεράσουμε, δε θα μπορέσεις εύκολα εσύ να ξεπεράσεις δηλαδή.

Να, λοιπόν, έκδηλο, το συγκριτικό πλεονέκτημα των παραδοσιακών ονειροκριτών σε σχέση με την ψυχανάλυση: μιλάνε για το μέλλον, όχι για το παρελθόν.

Κι εγώ ένα μέλλον θέλω – παρελθόν έχω. Γι’ αυτό προτιμώ τον ονειροκρίτη από τον ψυχαναλυτή. Μόνο που οι παραδοσιακοί ονειροκρίτες δεν λένε τίποτα για ελεγκτές λεωφορείου, για τηλεοράσεις, για αυτοκίνητα και για τις μικρές απολαύσεις της αστικής ζωής. Κι αν ένας τέτοιος ονειροκρίτης δεν υπάρχει, λέω να τον γράψω μόνος μου, για να έχω κάπου να στηρίζομαι.

9 Νοέμβρη 2000

Advertisements

One thought on “Ονειροκρίτες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s