Ο Γιάννης Μιχελάκης και η θεωρία του επιχειρήματος

Διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3852/2010, που είναι γνωστότερος ως «Καλλικράτης»:

Η ρύθμιση αυτή μειώνει το κόστος των εκλογικών διαδικασιών, καθώς και το κόστος των εκλογικών δαπανών, αφού εφεξής οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξάγονται ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές.

Προφανώς, το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη ρύθμιση του άρθρου 9 παρ. 2 του νόμου, που προέβλεπε ότι

Η εκλογή στα [δημοτικά] αξιώματα γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Όπως θα έχετε μυριστεί, βεβαίως, η τρέχουσα πολιτική σκοπιμότητα οδήγησε τη ρύθμιση αυτή στα σκουπίδια προτού καν έχει την ευκαιρία να εφαρμοστεί για πρώτη φορά, με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης. Με ποια δικαιολογία; Ας διαβάσουμε την αιτιολογική έκθεσή της:

Από τον νομοθέτη δεν εννοιοδοτείται ρητά και συγκεκριμένα το ταυτόχρονο διενέργειας της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών αντιπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την έννοια ότι […] προβλέπεται (για τις αυτοδιοικητικές εκλογές) η διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Κι αφού οι δήμαρχοι εκλέγονται, συνεχίζει η αιτιολογική έκθεση, στο δεύτερο γύρο, επειδή οι καλλικρατικοί δήμοι είναι πλέον «σύνολα ετερόκλητων δημοτικών ενοτήτων» όπου είναι «δυσχερής η άμεση επίτευξη παραταξιακών συγκλίσεων ή συναινέσεων» κι επειδή η πρώτη Κυριακή έχει και το βάσανο της σταυροδοσίας σε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση (δήμοι και περιφέρειες), δε θα ήταν εφικτό για τις εφορευτικές επιτροπές να βγάλουν τρία αποτελέσματα σε μια νύχτα.

Για τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής, μετά και όσα περιγράφηκαν ανωτέρω, είναι εμφανείς:

Αφ’ ενός καθίσταται περισσότερο διαχειρίσιμη σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο η διενέργεια των ήδη «διπλών» δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Περαιτέρω, ιδιαίτερα επωφελής για τους συντελεστές των εκλογών θα ήταν η ταυτόχρονη διενέργεια των ευρωεκλογών παράλληλα με την επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Είναι γνωστό ότι, από τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία κατά την ψηφοφορία αυτή, η προτίμηση των εκλογέων εξαντλείται στην επιλογή μεταξύ των δύο πρωτευσάντων συνδυασμών. Σε συνδυασμό με την έκφραση της βούλησης του εκλογέα κατά τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνον υπέρ συνδυασμών και όχι υποψηφίων (σταυροδοσία), μεγιστοποιείται το όφελος από την εν λόγω διαδικασία.

Θ’ αφήσω ασχολίαστο το απαράμιλλο λογοτεχνικό ύφος της αιτιολογικής έκθεσης και θα προτιμήσω να επισημάνω ότι αυτά γράφονται στις 7 του Φλεβάρη κι εντέλει η ρύθμιση ψηφίζεται στις 12 Φλεβάρη.

Κι έπειτα το στιβαρό και ρωμαλέο σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς τέλος πάντων θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές ανατρέπεται εκ νέου. Ο Γιάννης Μιχελάκης, που υπέγραφε την παραπάνω επιχειρηματολογία για τη ζωάρα που θα κάνουν οι εφορευτικές επιτροπές τη δεύτερη Κυριακή που θα έχουν απλώς να μετρήσουν ψηφοδέλτια, λέει σήμερα το πρωί στο ΒΗΜΑ FM:

Άμεσα, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα δώσουμε τη συνολική μας πρόταση [για το ζήτημα της αλλαγής το νόμο περί εκλογής ευρωβουλευτών. Μπορώ να σας πω ότι στο θέμα των σταυρών θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, στους 4, με τη λογική της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, τη Β’ Αθήνας.

Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα βαίνουν καλώς, το επιχείρημα δομείται κανονικότατα, ο Γιάννης Μιχελάκης δεν είναι κυκλοθυμικός – αλλά τουλάχιστον παραδέχεται ότι ο Καλλικράτης διέλυσε ό,τι υπήρχε απ’ τους δήμους…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s