Απλή αριθμητική των δημοτικών εκλογών

Σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και την κοινή αντίληψη που συζητιέται απ’ όλους στις γειτονιές, οι αυριανές δημοτικές εκλογές θα μείνουν στην ιστορία για την ποσότητα των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Γράφει χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, η Real:

Οι υποψήφιοι αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ και μάλιστα σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται έντονα. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών μετρούν και ξαναμετρούν τους τόμους με τους 1.438 δημοτικούς συνδυασμούς και 105 περιφερειακούς συνδυασμούς οι οποίοι εγκρίθηκαν από τα πρωτοδικεία της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ στις περιφέρειες ξεπερνούν τους τους 10.000.

Ο ισχυρισμός περί ρεκόρ υποψηφίων, είναι βέβαια λανθασμένος και δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να το αποδείξουμε. Σήμερα καλούμαστε να εκλέξουμε δημοτικές αρχές σε 325 δήμους και 13 περιφέρειες. Μέχρι το 1997 που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καποδίστριας» για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, ψηφίζαμε για δημοτικές και κοινοτικές αρχές σε 6.500 περίπου δήμους και κοινότητες. Μόνο οι εκλεγμένοι στους δήμους και τις κοινότητες ήταν ως τότε περίπου 50.000 άτομα, δηλαδή 66% περισσότεροι από τους σημερινούς υποψήφιους. Ακόμα και μετά τον «Καποδίστρια» και μέχρι την πρόσφατη εφαρμογή του «Καλλικράτη» υπήρχαν γύρω στους 1.000 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν κάνει εντύπωση η λαθροχειρία που προωθείται από το ΥΠΕΣ και τον τύπο και γίνεται αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, και μάλιστα του αριστερού σκέλους της. Ο περιορισμός της συμμετοχής των πολιτών στις «δημοκρατικές διαδικασίες» (σε ό,τι, τέλος πάντων, έχει αφήσει απ’ αυτές ο «Καλλικράτης») βαφτίζεται υπερσυμμετοχή. Η επόμενη μέρα επιφυλάσσει για τους περισσότερους λιγότερη γνώση για τα συμβαίνοντα στους δήμους, και θα φέρει τη στέρηση άλλης μιας δυνατότητας δημοκρατικής συμμετοχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close